Italija već neko vrijeme pokušava oživjeti zapuštene ruralne krajeve zemlje prodajom kuća po iznimno povoljnim cijenama. Iako se ove nekretnine mogu zgrabiti za iznos već od jednog eura, odnosno oko 7,5 kuna – u njih treba utrošiti dosta novca da bi se preuredile i omogućile za normalan život.

Rasprodaja nekretnina dosad se odvijala daleko od glavnog grada države. Odnosno to je bio slučaj sve donedavno kada se trendu pridružila i Maenza – prvo mjesto iz regije Lacij. Ovo srednjevjekovno mjesto na brdašcu od Rima je udaljeno otprilike stotinjak kilometara.

Vino Hrana i piće Nevjerojatne cifre: Provjerite koja su najskuplja vina na svijetu

Maenza je krajem kolovoza ponudila prve kuće na prodaju po cijeni od 1 eura. Točnije, ponudili su par kuća i nastamba od nekoliko desetaka raspoloživih nekretnina veličine od 50 do 70 kvadratnih metara. Potrebno ih je detaljno preurediti jer su neke od njih toliko ruševne da predstavljaju opasnost za život lokalnom stanovništvu.

Gradonačelnik Claudio Sperduti nije poduzeo ovaj korak kako bi vratio ljude u umirujući gradić. Naprotiv, ovdje ima trajno prebivalište oko 3000 duša. Njegova je želja potaknuti gospodarski prosperitet mjesta, ali i spriječiti tvrtke nekretninama da se obogate na kupovini jeftinih kuća koje će potom preurediti i prodati za velike novce.

Iako nije nužno da se zainteresirani kupac preseli u Maenzu prednost u kupovini ipak će imati mlađe obitelji koje žele na ovom području odgajati djecu, kao i oni koji žele tu otvoriti trgovinu, restoran ili kakvo konačište.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Predobro da bi bilo istinito? U čemu je kvaka s talijanskim kućama za 1 euro

Oni koji uspiju zgrabiti nekretninu za 1 euro, moraju se obvezati da će istu preurediti u sljedećih tri godine te predočiti plan renovacija. Uz obećanje kupac mora položiti jamčevinu od 5000 eura koja im se vraća po ispunjavanju zacrtanih planova.

Kuće će se postupno prodavati, a što je sve dostupno za nabavu po akcijskim cijenama bit će objavljivano na internetskim stranicama mjesta Maenza.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju