S područjem od 67 četvornih kilometara, prirodni rezervat planine Tianzi jedan je od četiri pododjeljka slikovitog područja Wulingyuan, dodanog na popis svjetske baštine. Njeni vrhovi mjesto su koje morate posjetiti u Wulingyuanu, jer ovaj fenomen izgleda baš kao da ste ušli u neki novi svijet.

Planina Tianzi pruža zapanjujući pogled niz vrhova, a poznata je i kao "Monarh vršne šume", jer s vrha planine posjetitelji mogu vidjeti cijeli opseg slikovitog područja Wulingyuan. Kaže se da spaja ljepotu Guilina, grotesknost Huangshana, veličanstvenost planine Hua i planine Tai. Planina Tianzi dočekuje posjetitelje svojim prekrasnim krajolikom, a ako budete imali sreće, vidjet ćete četiri čuda: more oblaka, sjaj mjesečine, zrake sunca i snijeg zimi.

Zašto se planina zove Tianzi?

Planina Tianzi dobila je ime po vođi lokalne etničke skupine Tujia - Xiang Dakun iz rane dinastije Ming (1368.-1644.). Xiang Dakun vodio je uspješnu pobunu lokalnih farmera i nazivao se "Tianzi", što znači sin neba i tradicionalni je epitet kineskog cara. Postoje mnoge legende o ovom čovjeku, koje stavljaju komad tajanstvenog vela na planinu Tianzi. 

Znamenitosti planine Tianzi

Zaljev Shentang, klanac bez dna okružen liticama, još uvijek ostaje netaknut tragovima ljudi. Cijele je godine područje okupano maglom. Legenda kaže da je Xiang Tianzi ovdje umro. Nema sigurnog puta prema ovom području, već samo prirodnim ljestvama na kojima se može stajati samo jednom nogom. Zgrozit ćete se svakog pogleda na dno. Ono što posebno iznenađuje je da se iz kanjona čuju zvukovi udaranja bubnjeva i gonga te ljudskih glasova iz daljine.


Dianjiang Terrace najbolje je mjesto za pogled na kamenu šumu Zapadnog mora. Zaustavite se neko vrijeme na malom vidikovcu i uživajte u nevjerojatnom maglovitom krajoliku šume vrha Xihai. Surove stijene vire iz maglovitog kanjona, kao da car broji vojnike. Kao i veći dio slikovitog područja Wulingyuan, Zapadno more sastoji se od neobično erodiranih ostataka planinskih vrhova, neki u obliku slojevitih tornjeva od pješčenjaka ili obeliska, a drugi u obliku masivnijih slojevitih blokova pješčenjaka. "Valovi" ili "redovi" obeliska, od kojih svaki red doseže više od sljedećeg, doista izgledaju kao "Vrata u raj". Štoviše, na ovoj se visini ovdje mogu smjestiti gomile pravih oblaka, a samo s terase i vrhova uzlaznih nizova obeliska koji se probijaju kroz njih, pogled je doista "stubište u nebo ".

Galerija deset milja je dolina prirodnog rezervata planine Tianzi, a možete odlučiti istražiti prekrasan krajolik uz cestu vozeći se malim zelenim vlakom. U ovoj maloj dolini mogli su se vidjeti slikoviti krajolici. Ti vrhovi raznih oblika glavni su prirodni spomenici ovog dijela. Izgledaju kao ono po čemu su i dobili ime - Bog dugovječnosti koji dočekuje gosta - Starc koji skuplja bilje, Vrh školjke...

Paviljon Tianzi, umjetni paviljon s karakteristikama tradicionalne kineske arhitekture, najbolji je vidikovac s kojeg se pruža pogled na planinu Tianzi. S visinom od 30 metara, Tianzi paviljon nalazi se na platformi koja je smještena oko 200 metara istočno od parka Helong. Paviljon ima 6 katova i četiri dvovodna krova, isto kao i drugi tradicionalni drevni kineski paviljoni.

Ne možete zamisliti da scena iz bajke može tako lako postati stvarnost. Fields in the Air diže se tisuću metara iznad razine mora. Ovdje ćete vidjeti dio terasastog polja površine tri hektra ispod kojeg se nalazi ponor s iznimno strmim liticama. Polje je s tri strane okruženo drvećem i bijelim oblacima, baš kao prekrasan pejzaž. Ovo mjesto je toliko posebno da će vam naplatiti čak i fotografiranje, a naravno, dodatno ćete platiti i autobus do ovog mjesta.

Većina putnika posjećuje Yuanjiajie i planinu Tianzi u jednom danu, s prvom postajom u Yuanjiajiema, a zatim odlaze do planine Tianzi. No, poželite li zaista doživjeti sve čari ovog mjesta, savjetujemo vam da ostanete barem tri dana. Prvi dan ostavite za dolazak u hotel i smještaj u središnjem području Wulingyuan. Drugi dan posjetite Nacionalni šumski park Zhangjiajie, gdje će možete uživati u Huangshizhaiju - vidikovcu - kako bi pogledali cijeli pogled na Nacionalni park šume Zhangjiajie, a zatim pješačili do potoka Golden Whip. Treći dan je savršen za odlazak u Yuanjiajie i planinu Tianzi. Uživajte i sretan put!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju