Kulturno, geografski i duhovno, najveći kanarski otok, Tenerife - je jedinstven. Ne postoji niti jedno slično mjesto u Europi koje će vam omogućiti plaže s liticama s crnim pijeskom u koje udaraju atlantski valovi, zaljeve koje posjećuju kitovi, planinske vinarije i izgubljena sela koja su jednako lijepa već stoljećima.

Možete napraviti popis mjesta koja želite posjetiti, ali neki od vaših najboljih trenutaka sigurno će biti sasvim slučajni: lutanje kroz vinograde i plantaže banana koje se spuštaju do mora; ručak s mještanima u neobičnom guachincheu (seoski pop-up restoran); ili uživanje u svježoj ribi na starogradskom trgu u plavom sumraku.

Tenerife ima reputaciju otoka za zabave, ali udaljite se od izgrađenih južnih odmarališta i iznenadit ćete se. Što dalje ulazite u divlje planine i bajkovite lovorove šume na sjeveru, to više shvaćate da ovo nije otok koji je previše poznat - nego otok na kojem treba otkriti još mnogo toga.

La Laguna La Laguna (Foto: Getty Images)

Najbolja za upoznavanje povijesti: La Laguna

Bivša prijestolnica Tenerifa ima nevjerojatno dobro očuvanu povijesnu jezgru koja je na popisu UNESCO - a i prepuna je crkava, samostana i pastelno obojenih kolonijalnih palača koje se ističu svijetlim nijansama plave, limunske, zelene, ljubičaste i narančaste boje. Nevjerojatno šaren i svečan grad, s jednim od najboljih noćnih života na otoku, La Laguna je poput Havane na Kanarima.

Povezanost s Havanom nije slučajna. Utemeljena 1496. godine, La Laguna obiluje kanarskim vilama iz 16. do 18. stoljeća, s fino izrezbarenim drvenim balkonima i prozorima, a koje su bile uzor mnogim gradovima u Americi. Casa del Montanes najčudesnija je od njih, toliko da se i za fotografiranje čeka red. Dolje u istoj ulici nalazi se Muzej povijesti Tenerifa, slavna palača škripavih podova iz 16. stoljeća koja u artefaktima opisuje prošlost. Što se gastronomije tiče, za ukusnu kanarsku hranu pripremljenu od organskih proizvoda, tapasa i održivih otočnih piva, zgrabite stol u restoranu Tasca 61.

Nacionalni park Teide

Sve su oči uprte u Teide od trenutka kada se avionom približite otoku. Gledano iz aviona, čini se da ovaj savršeno urezani vulkan najviši vrh Španjolske na 3715 metara, „proguta“ cijeli otok. Efekt iskakanja ne smanjuje se kada se približite njegovom tamnom vrhu, koji je često ovjenčan oblacima.

Vulkan je „šlag na torti“ Nacionalnog parka Teide, površine 189 kvadratnih kilometara, koji se nalazi na popisu UNESCO - a, u srcu otoka. Putovanje prema gore oduzima dah, sa šumama kanarskog bora i lovora koji ustupaju mjesto sušnom, pustinjskom mjesečevom krajoliku nadrealnih, hrđavocrvenih kamenih formacija koje blješte na svjetlosti zalazećeg sunca. Filmska pozadina parka nije prošla nezapaženo, te je „gostovao“ u filmovima poput Clash of the Titans (2010).

Teide Teide (Foto: Getty Images)

Znanstvenici su ludi za njegovim marsovskim krajolicima, tako da je čak i NASA - in Rover, koji je tragao za izvanzemaljskim životom na Marsu, bio je obučen ovdje jer su klima i krajolik bili toliko slični.

Nacionalni park je u smislu planinarenja – pravo čudo. Bilo da se radi o laganoj šetnji oko iskrivljenih vrhova lave Roques de Garcia, teškom pješačenju uz smrznute tokove lave Pico Viejo ili o onom velikom – cjelodnevnom usponu na Pico del Teide (samo online rezervacije).

Tradicija i uživanje u vinu: La Orotava

Vraćajući vas u neko drugo vrijeme, gradić La Orotava iz 16. stoljeća nalazi se u bujnoj dolini na planinskom sjeveru otoka, s Teideom koji se nazire na horizontu. Njegov splet popločanih ulica i trgova prošaranih cvijećem osvojit će vas, kao i spoznaja da ovdje turista praktički i nema.

Započnite obilazak lutanjem arhitektonski upečatljivom ulicom Calle San Francisco, gdje su lijepo očuvane vile iz 17. stoljeća ukrašene raskošno izrezbarenim balkonima. Najljepša je Casa de los Balcones, s ljupkim dvorišnim kafićem u kojem možete popiti kavu prije nego što nastavite do obližnje Casa Lercaro, s baroknom drvenom galerijom i dvorištem ispunjenim palmama.

La Orotava La Orotava (Foto: Getty Images)

Posjetite jedan od staromodnih tascas (barova) i uživajte uz piće i tapase, a zatim se odlučite za tipični guachinche za jednostavnu, vrlo jeftinu gozbu s lokalnim vinom.

Za dobar san i još bolji ugođaj, rezervirajte hotel Victoria, smješten u vili iz 17. stoljeća.

Najbolje za kulturu i zabavu: Santa Cruz de Tenerife

Iako ga putnici često zanemaruju u ludoj jurnjavi prema obali, glavni grad Santa Cruz de Tenerife zapravo je srce otoka. Ako vam je potreban dokaz, posjetite ga tijekom karnevala u veljači, kad su na meniju cjelodnevne fešte, parade svjetlucavih kostima i mrdanja bokovima u latino stilu.

Santa cruz de Tenerife Santa cruz de Tenerife (Foto: Getty Images)

Kulturno, glavni grad ima neke nezaobilazne povijesne znamenitosti kao što je crkva bezgrešnog začeća, izvorno izgrađena 1498. Grad ima vlastitu opernu kuću koju je projektirao veliki arhitekt Santiago Calatrava. Ako ne možete pratiti koncert, pridružite se vođenom obilasku zgrade ili otiđite na piće u kafić u predvorju.

Užitak je i lutanje gradskim parkovima, trgovima i ulicama, gdje možete naići na skulpture Henryja Moorea ili Joana Miroa, družiti se u kafićima na trgu Candelaria ili pronaći mjesto za piknik na Mercado de Nuestra Senora de Africa. Sa svojim lukovima i terasama u islamskom stilu te štandovima punim svježeg voća i povrća, ribe, vina i lokalnog sira, tržnica je vaša propusnica za kulise lokalnog života, osobito ujutro dok se ljudi bude uz churrose i kavu.

Dijele poluotok, ali ne i ovo: Sedam iznenađujućih razlika između Španjolaca i Portugalaca U španjolskim barovima nerijetko će vam poslužiti besplatne tapase Španjolci večeraju kasno, oko 21 ili 22 sata Portugalski tapasi +2 Španjolski tapasi

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju