Slavni londonski metro, premda naizgled ni po čemu „poseban“ jer ga imaju i druge prijestolnice, jednako je prepoznatljiv i upečatljiv dio grada kao i most na Temzi ili Big Ben. Oznake za stanice ispisane bijelim slovima na plavoj pozadini i crvenom krugu te „milozvučno“ upozorenje „Mind the gap!“ koje se vrti non stop postali su jedni od simbola najvećeg europskog grada (ako ne računamo one na dva kontinenta poput Istanbula). Stoga je zaslužio malo naše pozornosti, a ovo je nekoliko stvari koje možda niste znali o londonskoj podzemnoj poznatoj i kao „The tube“.

1. Londonska podzemna je u službi 5 milijuna putnika – dnevno. Prošle godine londonski metro je proširen te sada ima ukupno 11 linija i 272 stanice koji se protežu duž 400 kilometara tračnica.

2. Unatoč imenu, manje od polovice ove podzemne je pod zemljom. Ono što se zove London Underground zapravo je pod zemljom više u imenu nego u stvarnosti. Svega 45% prometa odvija se u podzemlju, dok se većina ipak nalazi na površini zemlje.

3. Najkraća udaljenost između dvije stanice je svega 260 metara, a povezuje Leicester Square i Covent Garden. Najdulja iznosi čak 6.3 kilometra te spaja Chesham i Chalfont and Latimer. A „najdublja“ stanica je Hampstead, smještena na 58.5 metara ispod zemlje.

4. Južnije je tužnije – to bi se moglo reći i za južni London kada je u pitanju bogatstvo linija. Južno od rijeke Temze smjestilo se svega 10% stanica, a ironično, najdominantnija metro linija u ovom dijelu grada zove se „Sjeverna linija“. Inače, toliko je prljava da se kaže kako je 20 minuta stajanja u ovoj podzemnoj ravno tome da popušite cigaretu.

5. Urbana legenda kaže kako prilazeći stanici Aldgate zapravo prolazite kroz prostor koji je nekad bio masovna grobnica za žrtve kuge, te da su radnici ovdje pronašli čak tisuću leševa dok su gradili podzemnu. Istina jest da je London imao desetke tisuća žrtava, no one su uglavnom pokapane oko crkvi, a prvo takvo mjesto je malo dalje od Aldgatea. Dovoljno blizu da vas ulovi jeza dok čekate noćnu metro liniju.

6. Postoji skoro 50 „stanica duhova“ – bivših i napuštenih stanica, ili onih koje nikad nisu ni započele s radom. Takve su primjerice stanica Britanski muzej između Tottenham Court Road i Holborna, koja nije korištena od 1932. godine, te Down Street koju je Winston Churchill koristio kao bunker tijekom Drugog svjetskog rata.

7. Nije neobično da se u gužvama i kaosu podzemne ponekad neplanirano rode djeca. Najslavnija beba londonskog metroa je slavni američki voditelj Jerry Springer koji se rodio na stanici Highgate tijekom Drugog svjetskog rata kada je ovdje bilo sklonište.

8. Sad već davne 2001. godine u neke od podzemnih stanica uveden je osvježivač zraka zvan Madeleine s idejom da podzemna dobije malo ugodniji, cvjetni miris. No, već nakon dva dana ova akcija je obustavljena zbog brojnih pritužbi putnika kojima je pozlilo.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju