Tajland, jedna od najatraktivnijih i najpopularnijih destinacija azijskog kontinenta, poznat je po tome što nudi predivne plaže, očaravajuću prirodu te nezaboravna gastronomska iskustva. Savršeni otoci. Zlatne plaže s palmama koje se njišu. Okićeni hramovi i bujne šume.

Dolaskom pandemije COVID 19, države su se  brzo zatvarale za strane posjetitelje, a među njima je bio i Tajland. Danas, unatoč očiglednoj razlici pri putovanju, Tajland otvara svoje granice i ponovo poziva sve turiste. 

Oni koji žele posjetiti Tajland suočavaju se s nekoliko zahtjeva, uključujući dokaz o uplati u hotelu koji je odobrila vlada prvog dana, gdje putnici moraju čekati rezultate obveznih RT-PCR testova. Putnici koji nisu u potpunosti cijepljeni snositi će najviše restrikcija, pa tako moraju biti u karanteni u odobrenom hotelu 10 dana.

Tko može ići?

Nositelji putovnica SAD-a, Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva i Australije su među onima koji ne moraju dobiti vizu pri ulasku na Tajland u turističke svrhe pa će im biti dopušten boravak u Tajlandu u razdoblju ne dužem od 45 dana pri svakom posjetu.

Turisti iz zemalja koje nisu na popisu izuzeća od vize mogu podnijeti zahtjev za posebnu turističku vizu (STV), koja omogućuje boravak u trajanju od 90 dana, a može se dva puta obnoviti. Morate se prijaviti za STV putem tajlandskog konzulata ili veleposlanstva u svojoj zemlji.

Za Hrvate, od 1.4. za izdavanje viza zaduženo je Veleposlanstvo Kraljevine Tajland u Budimpešti s obzirom da je ured Konzulata u Zagrebu zatvoren.

Koja su ograničenja ulaska?

Svi putnici moraju se prijaviti za "Thailand Pass" prije putovanja. Kao dio uvjeta za ulazak u program "Test & Go", strani turisti moraju dostaviti dokaz o polici osiguranja koja pokriva liječenje od Covid-19 do cijene od 20.000 dolara.

Potpuno cijepljeni putnici također mogu putovati na Tajland u okviru "Programa pješčanog okruženja", što znači da moraju ostati najmanje sedam dana na jednoj od nekoliko odobrenih destinacija uključujući: Krabi, Phang-Na, Phuket, Ko Samui, Ko Pha-ngan ili Ko Tao.

Necijepljeni putnici moraju biti u karanteni u karantenskim objektima koje je odobrila vlada ili objektima alternativne državne karantene (ASQ) 10 dana. To može uključivati luksuzne hotele, od kojih su neki razvili karantenske pakete. Potpuni popis hotela i ljetovališta koji sudjeluju, zajedno s cijenama paketa, možete pronaći ovdje.

Kako izgleda COVID 19 svakodnevica?

Kako prenosi CNN, oko 71% građana zemlje u potpunosti je cijepljeno, no unatoč tome, ograničenja se razlikuju u cijeloj zemlji, u skladu sa sustavom zoniranja označenim bojama dizajniranim da odražava situaciju Covid-19 u pojedinim provincijama.

Većina glavnih odredišta klasificirana je kao "plava zona" i posljednjih su tjedana ograničenja ukinuta. Muzeji, umjetničke galerije, povijesna mjesta, antički spomenici, toplice, kina, bazeni, tattoo studiji i sportski objekti otvoreni su diljem zemlje, ali moraju raditi pod strogim mjerama javnog zdravlja i ograničiti broj posjetitelja na 75% normalnog kapaciteta.

Restorani u Bangkoku ponovno su radili s uobičajenim radnim vremenom i dopušteno im je posluživati alkoholna pića do 23 sata. Dopušteno je nastaviti međupokrajinska putovanja, uključujući domaće letove i vlakove, a očekuje se da će se maske nositi u javnosti, kako u zatvorenom tako i vani, dok je provjera temperature uobičajena. Za one koji ne nose maske prijete kazne.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju