Švicarska je uglavnom sinonim za zimsku bajku: snježne planine, skijaše i topli napitak uz peć. Ali švicarske planine mogu jednako mnogo ponuditi posjetiteljima i u ljetnim mjesecima. Zelene livade i azurna jezera ostavljaju bez daha, a ljeto će ionako doći vrlo brzo...

1. Planinarenje

I ljeti kao i zimi Švicarska je najponosnija na svoje planine. Najbolje doba za planinarenje je kasno ljeto jer nema snijega, a vrijeme je izuzetno ugodno i toplo.
Mnoge su planine vrlo zahtjevne, tako da oni s manje kondicije mogu do vrha doći žičarom te od tamo nastaviti šetnju.

2. Spustite se niz planinu sa stilom

Iako ljeti nema snijega, to ne znači da se po planinama ne možete spuštati velikom brzinom. Ovisnici o adrenalinu mogu isprobati brdski biciklizam ili paragliding, a posebno je popularan i rodelbahn, ljetni tobogan.

3. Zaplivajte alpskim jezerima

U podnožju planina nalaze se doline s prekrasnim jezerima s kristalnom vodom. Ljeti je moguće okupati se u njima iako su temperature nešto niže. Najpoznatije je Ženevsko jezero, koje ima stotinjak javnih plaža. Turisti se vole okupati i u jezeru Lugano, a u glavnom gradu Zürichu posebno su popularna kupališta s drvenim dokovima na kojima su kafići i restorani.

4. Posjetite neki od glazbenih festivala

Na Ženevskom jezeru održava se poznati Montreaux Jazz Festival, a u kolovozu možete uživati u festivalu klasične glazbe u Luzernu. Za ljubitelje moderne glazbe tu je Zürich Open Air, a 2019. headlineri su bili Billie Eilish i Calvin Harris.

5. Provozajte se vlakom

Švicarska stvarno ima impresivnu mrežu vlakova. Neke od panoramskih vožnji posebno su popularne, poput Bernina Express koji je i pod UNESCO-ovom zaštitom. Glacier Express vodi vas od St. Moritza sve do Matterhorna. Sve rute vlakova prolaze kroz planine i nude prekrasne poglede na prirodu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju