Ljupka i ugodna sela, stoljetne šume i predivna obala rijeke Save, birajte što volite i krenite u pustolovinu Brodsko – posavskom županijom. Smještena na samoj granici susreta kultura, ova županija bogata je prirodnim ljepotama, običajima, poviješću, bogatom trpezom i plemenitom kapljicom.

Čuvari baštine

U Slavonskom Brodu najdulji je korzo i najveća crkva u čitavoj Slavoniji, brodski franjevački samostan. Brodska Tvrđava iz 18. stoljeća među najljepšima je u Europi, a tu su živjeli i poznati pjesnik Dragutin Tadijanović, svjetski poznata književnica Ivana Brlić Mažuranić. Svoje prve plesne korake tu je učila i svjetski poznata prima balerina Mia Čorak Slavenska. Brodsko – posavska županija bogata je kulturnom baštinom, pa tako vrijedi posjetiti Franjevački samostan i dvorac Kulmer-Marković u Cerniku pored Nove Gradiške, a svakako i spomen-obilježja Vojno-redarstvene akcije Bljesak u Okučanima.

PR PR (Foto: PR)

Ako put započnemo u njenom središtu, Slavonskom Brodu, neizbježno je vidjeti Tvrđavu iz 18. stoljeća koja je među najljepšima u Europi. Tvrđava je jedinstven je primjer vojne fortifikacije te mnogo govori o ustrajnosti i izdržljivosti stanovnika Broda i okolice činjenica da bi neprijatelju trebalo barem 46 dana kako bi osvojio ovu moćnu građevinu. Nakon obilaska Tvrđave prošetajte brodskim Korzom, predivnom obalom rijeke Save te trgom Ivane Brlić Mažuranić koji skriva likove iz najljepših hrvatskih bajki. 

Mjesto Cernik, samo desetak minuta vožnje udaljen od Slavonskog Broda, krasi dvorac Kulmer-Marković, koji je podignut na mjestu nekadašnje srednjovjekovne utvrde. Od 1372. Osmanlije su u utvrdi imale oružarnicu, žitnicu, kuću „prosjaku“, sjedište „dizdara“ (zapovjednika grada) i malu džamiju. U tvrđavu se ulazilo pokretnim mostom.

Austrijska vojska srušila je staru tvrđavu kako je Turci ne bi mogli ponovno osvojiti ako prodru u Slavoniju. Nakon što je imanje kupila plemićka obitelj Marković 1756. godine, započela je barokna obnova tvrđave i pretvorila se u plemićki dvorac.

Unatoč brojnim rekonstrukcijama i sadašnjoj zapuštenosti, dvorac je zadržao srednjovjekovni renesansni izgled.

Uz predivnu arhitekturu, Brodsko - posavsku županiju krasi i dio kiparske baštine Hrvatske. Tako je neizbježno posjetiti kiparsku galeriju. U rodnom selu najvećeg hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, Vrpolju, nalazi se galerija koja posjetiteljima otkriva stvaralački opus ovog međunarodno priznatog umjetnika.

PR PR (Foto: PR)

Čuvari okusa

Tradicijska kuhinja bogata jelima kakva su spremale naše bake, kratak put od polja do stola protkan ljubavi prema zemlji, bogatstvo okusa i neodoljive slavonske slastice razlog su više za posjet ovom kraju. Tu je sve pripremljeno s puno pažnje i ljubavi, a potvrdu tradicijske kuhinje, prestižnu oznaku Okusi graničarskog Posavlja nosi petnaestak restorana.

PR PR (Foto: PR)

Samo neki od restorana i OPG-a u kojima možete potražiti okrijepu su; Eko Etno selo Stara Kapela, Stupnički Dvori u Brodskom Stupniku, Kuća Dida Tunje u Oprisavcioma, Matin i Anain Stan u Crnogovcima, gospodarstvo Paljevine u Grgurevićima. Ovaj kraj krije još mnoge gastro bisere pa se tako između obale Save i obronaka Dilja smjestio Ranč Ramarin čiji vlasnici dokazuju da turizam u Hrvatskoj nisu samo sunce i more. Na ranču se nude brojne aktivnosti, od jahanja i pecanja, do restorana, bungalova i hostelskog prenoćišta. Uz predivan ambijent dolaze i domaća autohtona hrana i vino. Na ranču Ramarin, ali i na brojnim drugim obiteljskim gospodarstvima ovoga kraja poput salaša Savus, uz autohtone sorte vina; traminac, graševina i crni pinot, očekuje vas i bogata domaća trpeza s gulašom zvanim Veseli Slavonac, domaćih kobasica od crnih svinja, kulena i domaće rakije. Kušati domaću hranu i vino stvorenu rukama najboljih domaćina u ovome kraju nezaobilazno je iskustvo za svakog putnika namjernika.

PR PR (Foto: PR)

Čuvari prirode

Čitavom duljinom županije prolazi rijeka Sava, tu su i kanjon Pljuskare sa slapovima i špiljama; poseban rezervat šumske vegetacije i očuvani dio slavonske prašume Prašnik sa čak 300 godina starim hrastovima, te posebni ornitološki rezervati Jelas i Bara Dvorina i umjetno jezero Petnja.

Nakon domaće hrane i vina najbolje je prošetati pitomom, ali tisućljetnom prašumom u rezervatu Prašnik. Smješten u šumskom području općine Stara Gradiška, ovaj posebni rezervat šumske vegetacije pokriva površinu od 52 ha posljednjih ostataka slavonske hrastove prašume, danas je još uvijek mirna i netaknuta oaza gdje možete vidjeti hrastove stare preko 300 godina. Svakako vrijedi posjetiti i Pljuskaru. Pljuskara je prekrasan šumski kanjon koji je oblikovao istoimeni potok, nedaleko od jezera Petnja. Na potoku postoje tri slapa, ali najzanimljivija atrakcija je mala špilja sa stropom prekrivenim fosilima koji potječu iz vremena kada je cijelo ovo područje bilo prekriveno Panonskim morem. U blizini špilje nalazi se prekrasan planinarski dom gdje možete odmoriti i pokrijepiti se.

PR PR (Foto: PR)

One među vama koji su avanturističkog duha oduševit će činjenica da je cijela županija premrežena biciklističkim stazama te postoji biciklistička ruta Slavonia bike kojom možete istražiti cijelu županiju.

Putovanje ovim bajkovitim krajolikom sigurno će vas okrijepiti, odmoriti i inspirirati na stvaralaštvo te napuniti energijom za nove izazove. Udaljena samo dva sata vožnje od Zagreba ova destinacija idealna je za vikend izlet koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Posjetitelji mogu uživati u predivnoj prirodi, bogatoj gastronomskoj ponudi i neprocjenjivoj kulturnoj baštini. Sve ovo čuvaju upravo čuvari baštine, čuvari okusa i čuvari prirode. Nekad čuvari granice sada su čuvari svega onog najvrjednijeg u Brodsko posavskoj županiji. Upravo u čast čuvarima baštine, okusa i kulture, odnosno svojim stanovnicima, novi slogan i logo Turističke zajednice Brodsko – posavske županije nose njihove nazive.

PR PR (Foto: PR)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju