Bruges nosi nadimak Venecije Sjevera zbog brojnih kanala i mostova, a odlučite li ga posjetiti, dobro je znati da nedjeljom u njemu ne radi gotovo ništa. Osim vrhunskog piva i čokolade, ovaj prekrasni grad se ponosi i najvećim brojem dvoraca po četvornom metru na svijetu.

Kako od aerodroma do centra?

Gradu najbliži aerodrom do kojeg možete letjeti je Oostende-Brugge International Airport. Od centra grada udaljen je 25 kilometara, a u slučaju da ćete do Brugesa putovati iz Bruxellesa, na raspolaganju vam je vlak koji vozi direktno s aerodroma i do Brugesa stižete za jedan sat.

S aerodroma pak do centra Brugesa možete kombinacijom autobusa i vlaka, kombinacijom tramvaja i vlaka ili pak direktnom autobusnom linijom. Najkraća vožnja je prvom opcijom koja će vas koštati između 7 do 10 eura koliko ćete trebati izdvojiti i za drugu opciju. Najduža,ali najjeftinija opcija je vožnja autobusom gdje vožnja koju ćete platiti 6 eura traje gotovo dva i pol sata.

Kako se kretati po gradu?

Najbolja varijanta za istraživanje grada je vožnja autobusom koji prometuje cijelog dana. Autobusi kreću svakih 5 minuta stoga nećete trebati dugo čekati, dok ćete kartu za 60 minuta vožnje platiti 3 eura. Super je što možete presjedati s autobusa na autobus koliko god želite, no pazite da to činite unutar 60 minuta. Ne brinite, centar grada možete istražiti pješice i nećete se umoriti.

Zanimljive činjenice o Brugesu

Kažu da je ovo jedan od onih gradova koji na svojoj površini od svega 139 km2 ima najveći broj dvoraca. Gotovo ih je 50, stoga ako volite povijest, ovo će mjesto biti vaš idealan odabir. Možda će vas podsjetiti na još jedan gradić, a to je Venecija.Ako sad razmišljate zbog čega i na prvu pomislite na brojne kanale i mostiće, u pravu ste.

Upravo zbog kanala i više od 80 mostića nazivaju ga Venecijom sjevera, i da, moći ćete ga istražiti ploveći kanalima pa ćete se tako barem na kratko osjećati kao u "Gradu ljubavi". Grad je poznat i po čipki, ali i po izvrsnoj čokoladi. No, dobro pripazite kad ćete je kupovati i  potražite oznaku handmade.

Ono što pak će razveseliti vjernike je da je ovo grad u kojem se jednom godišnje odvija važno religijsko slavlje – Procesija Svete krvi. Održava se još od davne 1149. godine kad je flamanski grof u grad dopremio svetu vrijednu relikviju koju je kupio za vrijeme križarskih ratova. Radi se o spremniku u kojem se pohranjivala Kristova krv, a danas mnoštvo turista dolazi ovdje da bi mu se poklonili.

Zanimljiva je i priča o najstarijoj vjetrenjači u Brugesu koja je izgrađena 1770. godine i danas je možete vidjeti u svojem prvobitnom položaju. Nosi naziv Sint-Janshuismill a posebna je i po tome što i mlin koji joj pripada danas može mljeti brašno. Ako ga poželite istražiti, to možete jer je ovo jedini primjerak vjetrenjače koji je s mlinom pretvoren u muzej.

Kad ste ovdje, trebate znati i da je nedjeljom u gradu zatvoreno gotovo sve, stoga dobro isplanirajte svoje putovanje i što ćete istražiti kojeg dana. Nedjelju slobodno izbacite s popisa.

Što vidjeti u Brugesu?

Krenite s istraživanjem povijesne jezgre koju je prepoznao i UNESCO. Super jer što je veličine svega 4 četvorna kilometra stoga će vam 24 sata biti dovoljno vremena da uživate u onom što povijest ovog grada nudi.

Povijest ćete najbolje upoznati ako se zaputite do Rozenhoedkaai Hajera ne kažu bez razloga da je upravo ovo mjesto najljepše u gradu, a sve zbog povijesnih kanala i zgrada koje vraćaju u prošlost.

Ako se želite osjećati kao u Veneciji, izdvojite 10 eura i sat i pol se provozajte kanalima i istražite grad iz druge perspektive. Na popis stavite i crkvu Naše Gospe koja se diči remek djelom velikog Michelangela – Madonom iz Brugesa. Ako je poželite istražiti izbliza, za to ćete trebati platiti 4 eura za ulazak u muzej, dok je razgledavanje crkve besplatno.Od vjerskih građevina istražite još i Baziliku Svete krvi u kojoj se nalazi i prethodno spomenuta relikvija koja datira u vrijeme križarskih ratova.

Nikako nemojte propustiti poglede na grad iz zraka. Ako se ne bojite visina, popnite se na toranj Belfort. Pripremite se na 366 stepenica i pri ruci imajte 12 eura, no pogled se isplati.

Obavezno zastanite i na Grote marktu, koja je ime dobila po tradicionalnoj tržnici koja se otvarala svake srijede još od davne 968. godine. Naravno, zastanite i u nekom od dućana i degustirajte ukusnu čokoladu, a nemojte zaobići ni Brouwerij De Halve Maan, poznatu pivovaru gdje možete uživati u pivskoj turi za svega 12 eura po osobi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju