Bremen, grad i luka na sjeveru Njemačke, kulturno je, trgovačko, industrijsko i prometno središte, koje još uvijek ima šarm maloga grada u kojemu svi voze bicikle, mnogo zanimljivosti koje privlače posjetitelje, ali i neku toplinu i ljudskost s kojom se odnosi i prema svojoj povijesti i prema sadašnjosti.

"Svemirski" grad

Jedan je od rijetkih gradova čiji je aerodrom udaljen samo deset minuta vožnje, pa je vjerojatno i to razlog zbog kojeg turisti hrle u Bremen. Nezaobilazne su atrakcije katedrala St. Petri, gotičke crkve Liebfrauen i St. Martin, a povijesna četvrt Schnoor te gotička gradska vijećnica s renesansnom fasadom i Rolandov kip koji se nalazi ispred nje i glavni je simbol Bremena, od 2004. se nalaze na UNESCO-ovom popisu svjetske kulturne baštine.

Moderni Bremen sveučilišni je grad, i grad znanosti i tehnologije, ovdje je izgrađena Međunarodna svemirska postaja, a nedavno je otvoren i najveći europski svemirski centar, pa je čak i najposjećeniji muzej u Bremenu upravo - Muzej znanosti.

Uz mnoge za njemačku kulturu zaslužne osobe, Bremen je i rodno mjesto Ludwiga Roseliusa, koji će redovito biti spominjan kao arhitekt neobične ulice Böttcherstrasse, ali nešto rjeđe kao izumitelj beskofeinske kave, a sugrađanin mu je bio i Daniel Defoe, autor i književni "otac" Robinsona Crusoea. Naravno, u Bremen su u potrazi za boljim životom pobjegli i neshvaćeni umjetnici magarac, pas, mačka i pijetao iz priče braće Grimm, poznatiji pod zajedničkim imenom Bremenski svirači.

Bremen možete istraživati danima i prema onomu što volite, možete se baviti samo poviješću ili vrhunskom gastronomijom, opuštati se u parkovima, otići u šminkerski shopping ili pak istraživati jeftinu ponudu ulične hrane – naći ćete baš ono što ste tražili.
Mi vam samo želimo skrenuti pozornost na nekoliko detalja, kojih ćete se sigurno sjetiti kad ste tamo, a možda i nekog drugog razveselite ovim prijedlozima.

Malo drugačiji obilazak

Naravno, morate obići kip Bremenskih svirača, fotografirati se s njim, podragati svaku od životinja i to, ali u Bremenu možete zapravo i čuti kako su ti famozni svirači zvučali.
Na trgu, točno ispred zgrade Parlamenta nalazi se možda najneobičnija kasica-prasica na svijetu. U nešto što izgleda kao pokrov šahta možete ubaciti kovanicu, malo pričekati i iz dubine će vam poznati Bremenski svirači zahvaliti na donaciji.

Šarmantna povijesna četvrt Schnoor još je jedan must see u Bremenu, em izgleda kao iz bajke, em ima valjda najmaštovitije suvenire na svijetu i ne biste je smjeli preskočiti bez obzira na to koliko kratko planirate ostati u Bremenu. Ali, mi vam preporučujemo da posjetite i susjedni Viertel, jednu od najimpresivnijih četvrti u gradu u kojoj se sastaju umjetnici i gurmani.

Roland, zaštitni znak Bremena, simbol pravde, slobode i neovisnosti već više od 600 godina čuva grad, a legenda kaže da će Bremen biti neovisan sve dok je pod njegovom paskom. S obzirom na to da je ulog tako velik, navodno, postoji rezervni kip. Za svaki slučaj.

Uz ovu zabavnu činjenicu, moramo vam reći da Rolanda obavezno morate pogledati, ali potražite i kip manje značajne osobe, ali takav koji možda najviše govori o ovdašnjim ljudima. Heini Holtenbeen, bio nesretan i dobroćudan čovjek, legenda Bremena, kojeg je njegov grad odbio zaboraviti. Nekoliko koraka od Heinijeva kipa, u Kući povijesti, možete poslušati njegove anegdote kako ih sam pripovijeda i doživjeti jedan Bremen kojeg više nema..

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju