Svi smo nekad čuli za Shangri La, no kad bi nas netko upitao gdje se ono točno nalazi i postoji li uopće, odgovori bi bili raznoliki – a neki ih ne bi ni imali. Kultno mjesto u planinama Kunlun upoznali smo u romanu Izgubljeni horizont britanskog pisca Jamesa Hiltona iz 1933. godine.

U romanu se Shangri La spominje kao utopija u kojoj ljudi žive u skladu s prirodom, a njihov životni vijek doseže i stotine godina, pa je ovo savršeno mjesto postalo legendarni simbol nečega što u stvarnom svijetu ne postoji (a teško da i može postojati).

Pa, otkuda naziv Shangri La? Shangri La je ime koje se spominje čak i u nekoliko antičkih spisa te budističkih zapisa i folklornih priča. Oni su možda i poslužili Jamesu Hiltonu kao inspiracija za roman. On je također i putovao Kinom te opisivao njene zelene doline okružene planinama, pa je za pretpostaviti da se susreo s tim konceptom.

Ovo savršeno mjesto opisivali su mu kao mjesto u kojem se spajaju sunce i mjesec, mjesto koje je nalik raju i najljepšim snovima. No, kada nešto zvuči predobro da bi bilo istinito, obično tako i je.

U kineskoj provinciji Yunnan postoji istoimeno mjestašce od 2001. godine, a i mnoga druga pokušala su se ubaciti na taj vagon. No, da li doista postoji Shangri La o kakvom smo slušali romantične priče – još je nepoznato. Diljem Daleke Azije možete čuti priče o tome kako je Shangri La postojala, „upravo ovdje“ ili „upravo ondje“, od Tibeta do Yunnana, ali za to nema konkretnih dokaza.

Postojala ili ne, Shangri La je zauvijek ušla u knjigu mističnih mjesta i simbola, ako ništa drugo onda barem kao inspiracija za jedan bolji i ljepši svijet kojem bismo trebali težiti.

Misterij nebeskih jama koje se "pojavljuju" usred šume u južnoj Kini Nebeske jame Tiankeng u južnoj Kini - 4 Nebeske jame Tiankeng u južnoj Kini - 5 Nebeske jame Tiankeng u južnoj Kini - 3 +1 Nebeske jame Tiankeng u južnoj Kini - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju