Arc de Triomphe de l'Etoile jedna je od bitnih pariških znamenitosti i jedan od francuskih simbola nacionalnog ponosa. Nalazi se usred trga Place Charles de Gaulle, gdje se spaja 12 avenija, uključujući i Champs-Elysees. Desetak ulica spaja se, tvoreći zvijezdu (etoile na francuskom). To objašnjava njegov službeni naziv, ali impozantna je građevina u svijetu, ali i kod nas - poznata kao Slavoluk pobjede.

Postoje mnoge činjenice koje bi ljudi trebali znati prije nego što posjete tu kultnu znamenitost, a jedna je od njih i da je znamenitost moguće razgledati iznutra gdje je smješten muzej. On prikazuje povijesne eksponate, uključujući artefakte, fotografije i informacije o ratovima, pobjednicima, gubitnicima…

Napoleonov projekt

Povijest nas uči da je Napoleon Bonaparte dao izgraditi slavoluk 1806. kao spomenik u čast francuske vojske. Dovršen je tek 1836. godine, 15 godina nakon Napoleonove smrti. Njegov neoklasični dizajn inspiriran je drevnim Titovim slavolukom na rimskom forumu, a danas privlači oko 1,5 milijuna posjetitelja svake godine.

Slavoluk pobjede - 1 Slavoluk pobjede - 1 (Foto: Getty Images)

S pogledom s krova na Pariz, muzejom unutra i grobnicom Neznanog vojnika ispod, slavoluk je velika atrakcija za turiste, a često je dug red za ulaznice. Posjetitelji koji rezerviraju ulaznice preko interneta, međutim, mogu izbjeći gužvu na blagajni.

Slavoluk pobjede otvoren je svaki dan osim na velike praznike. Posjetitelji mogu istražiti prvi kat bez plaćanja ulaznice od 13 eura, ali oni koji žele ući u luk i/ili se popeti uz njegove 284 stepenice do gornje platforme za promatranje moraju platiti naknadu. Građani Europske unije mlađi od 25 godina ulaze besplatno, a i turisti koji imaju Paris Museum Pass mogu ući bez naknade.

Simbol nacionalnog ponosa

Dizalo, koje je općenito rezervirano za posjetitelje s invaliditetom i obitelji s malom djecom, vozi turiste gotovo cijelim putem do luka. Nakon izlaska iz dizala, do pogleda s krova još su 64 stepenice. Zalazak sunca bit će najprometnije doba dana za posjet slavoluku jer turisti veoma cijene pogled oko sutona s vidikovca.

Mali muzej unutar luka prikazuje slike, crteže i modele luka, zajedno s dokumentima i fotografijama koji objašnjavaju povijest spomenika. Posjetitelji koji se popnu cijelim stubištem vidjet će unutarnje zidove s ugraviranim imenima vojnika koji su se borili u raznim bitkama. Na vanjskoj strani pročelja na svakom od četiri postolja luka imaju skulpture u reljefu povezane s vojnim pobjedama. Najslavniji je odlazak dobrovoljaca, koji prikazuje postrojbu dobrovoljaca u Nacionalnoj gardi koja se bori tijekom revolucije. Druge reljefne skulpture prikazuju Napoleonov ulazak, osvajanje Aleksandrije i bitku kod Austerlitza.

Slavoluk pobjede - 5 Slavoluk pobjede - 5 (Foto: Getty Images)

Grobnica Neznanog vojnika zakopana je ispod luka u čast poginulih u Prvom svjetskom ratu. Od postavljanja grobnice 1920. godine, sve vojne povorke koje marširaju trgom Charles de Gaulle hodaju oko luka, a ne ispod njega, u znak poštovanja prema grobnici, prema muzeju. Svake noći na grobu se pali plamen.

Posjetitelji Slavoluka pobjede danas će vidjeti mnogo čišći spomenik, zahvaljujući velikoj restauraciji 2010. Tijekom godina, reljefi su postali prljavi od onečišćenja, što je zaklonilo detalje reljefa. Pod vodstvom francuskog glavnog arhitekta povijesnih spomenika, oni su očišćeni i postavljen je zaštitni sloj materijala za zaštitu od vlage.

Pogled na aveniju Champs-Elysees koji se vidi s vrha Slavoluka pobjede nesumnjivo je jedan od najboljih u Parizu. Poznata avenija u 8. arondismanu dugačka je otprilike kilometar i pol i proteže se između Trga Concorde i Trga Charles de Gaulle, gdje se nalazi slavoluk. Nakon što vide veličanstveni pogled s vrha luka, posjetitelji se mogu prošetati avenijom i krenuti u daljnji obilazak Grada Svjetlosti.

Nestao s radara: Kako najbolje provesti vrijeme u dragulju Azurne obale? Nica - 1 Nica - 2 Nica - 3 +1 Nica - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju