Mnogi smatraju da je Montmartre najljepši kutak glavnog grada Francuske. Brežuljak koji se uzdiže na 127 metara nadmorske visine (i smatra se najvišim dijelom Pariza), u rimsko doba bio je Marsov hram. Danas je pak poznat po predivnoj crkvi Sacré-Cœur i groblju na kojem su posljednje počivalište našli brojni poznati Francuzi, kao i umjetničkim galerijama, kabaretima i boemskim kafićima.

Navodno je Montmartre dom prvog noćnog kluba Le Chata, otvorenog 1881. godine. U klub u kojem su nastupali razni izvođači izlazili su i brojni umjetnici. U ulici Ravignan nekoć se pak nalazila i grupa umjetničkih ateljea, gdje su stvarali slikari poput Picassa, a okupljali su se i trgovci umjetninama, glumci i pjesnici. Upravo su ondje nastala prva djela fovizma i kubizma.

Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: 7 predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Njoki sa sirom i paprom Štrudla s višnjama Svinjski kotlet s umakom na bazi meda +1 Pileći paprikaš

Ostaci ljupkog sela

S Montmartrea puca prekrasan pogled na ostatak Pariza, a posebno je iskustvo ondje dočekati izlazak i zalazak sunca. No mnogi ne znaju da se na Montmartreu nalazi i mali, ali slikoviti vinograd s otprilike dvije tisuće trsova, još otkako je taj dio Pariza bio ljupko selo. Pronaći ćete ga na sjevernoj strani brežuljka, među bijelim kućicama s drvenim krovovima u Rue des Saules. Vinograd Clos Montmartre skriven je od gradske vreve.

Clos Montmartre - 2 Clos Montmartre - 2 (Foto: Shutterstock)

Osnovan je 1933. godine, neposredno prije nego što je Francuska donijela strogi zakon koji regulira poljoprivredu vinograda i proizvodnju vina. Clos Montmartre može se smatrati "odmetničkim vinogradom" jer prkosi mnogim pravilima i praksama francuske proizvodnje vina.

U Francuskoj, da bi vino dobilo oznaku Appellation d’origine protégée/côntrolée (AOP/AOC), vinograd mora slijediti određena pravila o tome gdje se i kako uzgaja grožđe. Samo određene sorte mogu se uzgajati u određenim regijama, a vino se mora proizvesti i prelijevati u boce u istom području na kojem se grožđe uzgaja.

No u Clos Montmartreu uzgaja se na desetke sorti grožđa — od starih i gotovo zaboravljenih do modernih hibrida. Sva vina su kupaže, a proizvode se u podrumu gradske vijećnice 18. arondismana. Godišnje se proizvodi između 1000 i 1500 boca vina, koje se većinom prodaju na aukcijama, a prihod ide u humanitarne svrhe.

Na žalost turista, vinograd je obično zatvoren za javnost, s malim brojem obilazaka, većinom tijekom jesenskih mjeseci. No oni koji ga posjete oduševe se zelenom oazom, kao i činjenicom da se osim grožđa ondje uzgajaju i jagode, kivi i masline.

Glas koji treba čuti: Romeo Ibrišević nagrađen za najbolju reportažu Romeo Ibrišević nagrađen je za najbolju reportažu u kategoriji “Lijepom našom“ - 1 Romeo Ibrišević nagrađen je za najbolju reportažu u kategoriji “Lijepom našom“ - 3 Romeo Ibrišević nagrađen je za najbolju reportažu u kategoriji “Lijepom našom“ - 2 +0 Romeo Ibrišević nagrađen je za najbolju reportažu u kategoriji “Lijepom našom“ - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju