Vrijeme rane liječi, dobro je poznata izreka. No vrijeme dovodi i do zaborava nekih stvari, uključujući i nekad velike i moćne gradove, također je zaključak koji se može izreći. Ova priča govori o jednom takvom.

U srcu Šri Lanke smjestio se grad Sigiriya, kako mu ime i govori (u prijevodu 'mala stijena'), izgrađen na 180 metara visokoj Lavljoj stijeni, na 360 metara nadmorske visine. Zbog sofisticiranog urbanističkog planiranja grad je predmet divljenja znanstvenika današnjice.

Sigiriya - 3 Sigiriya - 3 (Foto: Getty Images)

Bio je politički centar Šri Lanke tijekom stoljeća i pol, a danas su odlično očuvane ruševine popularno turističko odredište.

Građen je u 5. stoljeću tijekom vladavine kralja Kasyapa kao utvrda unutar koje se nalaze kraljevska palača, vodeni vrtovi, botanički vrtovi i budistički hram. Kako je točno ovakva građevina izgrađena na vrhu stijene u vremenu bez tehnologije, ostaje misterij, a lokalne legende kažu da su ga izgradili bogovi kao palaču na nebu.

Kasnije su mjesto nastanjivali budistički svećenici sve dok i oni nisu otišli te je grad ostao zaboravljen u povijesti u razdoblju između 1155. i 1831. i doživio sudbinu da ga proguta džungla.

Ponovno su ga otkrili europski istraživači u ranom 19. stoljeću te su povjesničari i arheolozi neumorno radili na tome da se mjesto što bolje očuva. 1982. je uvršten u UNESCO-ovu kulturnu baštinu, a 2009. je otvoren muzej Sigiriya, u kojem su obuhvaćena tri desetljeća arheoloških proučavanja.

Grad se nalazi na tri sata od glavnoga grada Šri Lanke Colomba i otvoren je za turiste svaki dan. Nakon prelaska 1250 stepenica koje završavaju prolaskom između kamenih lavljih šapa posjetitelji mogu satima istraživati taj fantastični spomenik arhitekturi i građevini jedne stare civilizacije.

Nekad najveći grad na svijetu: Gdje se nalazio Babilon i što se s njime dogodilo? Babilon - 5 Babilon - 2 Babilon - 3 +1 Babilon - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju