Izgradnja mosta između Sicilije i talijanskog kopna bila je u planu tisućama godina, a kako prenosi portal Timeout, sada bi se konačno mogla i realizirati.

Ideja o mostu koji povezuje Siciliju s kopnom Italije postoji već neko vrijeme. A kad kažemo neko vrijeme, radi se doslovno o tisućljećima. Navodno su Rimljani bili prvi koji su iznijeli tu ideju prije više tisuća godina, sugerirajući kako bi most od čamaca i bačvi mogao biti način povezivanja talijanskog kopna s najvećim otokom.

I nakon vremena Rimljana, most između Italije i Sicilije predlagan je još mnogo puta. Zamalo se ostvario 2009., ali ipak nije. Sada se čini kako bi most stvarno mogao biti izgrađen.

Kontinentalna Italija i Sicilija odvojeni su Mesinskim tjesnacem, koji povezuje Jonsko more na jugu s Tirenskim morem na sjeveru. Na najužem dijelu tjesnac je širok oko 3 kilometra, s lučkim gradom Messinom na sicilijanskoj strani i kalabrijskim gradom Villa San Giovanni na kopnu.

Cannoli - 4 Cannoli - 4 (Foto: Getty Images)

Izgradnju mosta aktualizirala je nova talijanska premijerka Giorgia Meloni, koja je najavila da će od EU-a zatražiti pomoć u financiranju projekta. Ako se ostvari, očekuje se da će most koštati nekoliko milijardi eura, a kada bude dovršen, protegnut će se preko 3,5 kilometra.

Planovi još uvijek nisu potvrđeni, ali ako most bude izgrađen, Sicilija bi mogla postati mnogo povezanija s kopnenom Italijom, osobito vlakom. Dotad ćete morati doći između dviju strana na dosadašnji način - zrakoplovom i trajektom.

Talijanska regija hrane, vina i umjetnosti: Idealan odabir za odmor koji se pamti godinama Pijemont, Italija - 1 Pijemont, Italija - 2 Pijemont, Italija - 3 +1 Pijemont, Italija - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju