Kako se živa u termometru uspinje, tako je sve teže baviti se aktivnostima na otvorenom koje inače obožavamo – barem tijekom dana. Iako svi već maštamo o plažama, morskim ili riječnim, postoje i neka mjesta na kojima se možete sjajno odmoriti, zabaviti i rashladiti, čak i kada niste uronjeni u vodu. Predlažemo vam nekoliko kratkih ali ispunjavajućih šetnji Lijepom Našom, na koje možete povesti i bake i djecu i pse, koje će vam ispuniti dan i vikend, ali ipak se na njima nećete umoriti do iznemoglosti. I što je najvažnije, krošnje drveća ponudit će vam, uz svu svoju ljepotu, i dubok hlad.

Medjame

U turističkome smislu zaboravljeno ili još uvijek neotkriveno područje grada Čazme, vrlo blizu samog središta grada, vodi vas u šetnju nevjerojatnim močvarnim svijetom. Nedavno uređena posjetiteljska staza Medjame prolazi duljinom od gotovo dva kilometra uz Rijeku Česmu, pričajući usput priču o bogatom životu ovoga kraja. Duž šetnice postavljene su edukativne ploče, a čitava staza nalazi se u debelom hladu.

Poučna staza Bilogora

Poučna staza Bilogora Poučna staza Bilogora (Foto: Ivan Boščić)

U blizini Bjelovara prije nekoliko je godina uređena je lijepa poučna staza – šetnica od hrastova drveta koja vijuga kroz uređenu šumu. Poučna staza Bilogora duga je tek 250 metara, tako da se nitko ne može žaliti da je predugačka ili suviše zahtjevna. Uz drvenu poučnu stazu postavljeno je 20 tabli s opisima biljaka i životinja te 3 info-punkta s klupama. Upoznajte biljni i životinjski svijet Bilogore u ovaoj kratkoj, ali osvježavajućoj šetnji i obratite pažnju na Molitvu šume s kojom će vas Bilogora dočelati.

Dolina Slapnice

  Slapnica - 1 Slapnica - 1 (Foto: Vedran Jurić)

Slapnica je jedan od bisera Parka prirode Žumberak, a šetnja njezinim obalama vratit će vas za čas na tvorničke postavke. Ako se ne bojite blata, birajte dane nakon kiše kada su slapovi Slapnice bujni i živi. Staza koja vodi dolinom Slapnice počinje kod Krašića, a po naravi je više šetnica ili izletnička nego planinarska staza, pa će svi na njoj uživati bez obzira na to jesu li u formi ili baš i ne. Lagana šetnja uz rječicu i njezine slapove, skrivene duboko u zelenilu, istovremeno će vas osvježiti, odmoriti i razbuditi.

Sentonina i Staza božanskih izvora

Sentonina staza Sentonina staza (Foto: TZ Grada Labina)

Tražite li zeleni komadić prirode u Istri kojim ćete presijeći vruće dane, možete se zaustaviti na samom njezinom "početku". Sentonina staza nezahtjevna je, zelena i duga tek dva i pol kilometra, a počinje kod starog grada Labina i šeteče odvodi sve do mora - u Rabac. Ako vam je ova hodnja prekratka, samo na kraju Santonine staze nastavite predivnom Stazom božanskih izvora koja započinje točno gdje ova završava.

Poučne staze u NP Paklenica

Etno-kuća Marasović - 5 Etno-kuća Marasović - 5 (Foto: Dinko Denona)

I ako niste od onih što se vole vješati po stijenama, NP Paklenica neće vas razočarati. Pa i ako niste od ozbiljnijih planinarskuh ruta, ili ih ne želite poduzimati dok temperature malo ne padnu, ovdje možete uživati u prirodi i sirovoj ljepoti Velebita. Odmah iznad Starigrada počinje Poučna staza Starigrad, 3 kilometra duga, kao i 5 kilometara duga poučna staza Ljubotić. Upoznajte planinu, njezine stanovnike i davno zaboravljene običaje koji su danas tek sjećanje ili ekpsonat u prekrasnome etno selu Marasovići.

Premužićeva staza: Velebitska transverzala koja je omogućila da kroz ugodnu šetnju upoznamo surovu ljepotu Velebita Premužićeva staza na Velebitu - 1 Premužićeva staza na Velebitu - 20 Premužićeva staza na Velebitu - 19 +19 Premužićeva staza na Velebitu - 18

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju