Kada u Starigradu okrenete leđa moru i uputite se Pakleničkom ulicom prema kanjonu Velike Paklenice, dvjestotinjak metara prije ulaza u nacionalni park, utkane u Velebit, kamene kuće Marasovića ispratit će vas u tišini. Kao priča bez zvuka o ljudima, planini i nekim drugim vremenima. Ali možda najviše o planini.

Velebitom su nekada prolazili trgovački putovi koji su spajali more i Liku, a jedan od njih vodio je kroz Veliku Paklenicu. U Liku se stizalo za desetak sati. Ljeti je na Velebitu bilo prometno i glasno, uz trgovce i putnike, tu su bili i pastiri čije su čitave obitelji ljeti živjele u velebitskim stanovima. Uz stanove i sakralni svjedoci (crkvice, kapelice, mirila, oltari) potvrđuju kako se na Velebitu aktivno živjelo. I umiralo.

Život na Velebitu

Podgorci su živjeli i gradili skromno, onako kako ih je planina naučila. Marasovići izgledaju kao školski primjer mimikrije i gotovo su stopljeni s okolinom. O klesarskoj vještini njihovih graditelja govore volute nad vratima dvorova ograđenih visokim zidovima, a o stoljetnom iskustvu položaj zaseoka i grupiranje kuća.

Tipična tradicijska kuća starigradskih zaselaka skromna je kamena kuća, "na tavan", krova na dvije vode pokrivenog crijepom. Početkom 20. st. počeli su se raditi i krovovi "na kubu", bačvastog oblika, betonski i bez armature.

5 dana u nestvarnoj prirodi Velebita: Avantura s ruksakom i šatorom u posljednjoj europskoj divljini Highlander Velebit Highlander Velebit Highlander Velebit +24 Highlander Velebit

Marasovići su vjerojatno nastali početkom 18. stoljeća, a o ondašnjem životu možete puno doznati u etnokući Marasović, jednoj od starih kamenih kuća koja je dio zaštićene etnocjeline ovog zaseoka, i koju je JU NP Paklenica kupila, obnovila i prenamijenila u izložbeni prostor. Kućanski pribor, namještaj, alati i oruđe svjedoče o teškom životu pod planinom, ali i o tome da se baš od nje, njezinih pašnjaka, šuma i potoka - i živjelo.

Smrt na Velebitu

A kad se na Velebitu moralo umrijeti, ostalo je označeno, u kamenu, uz staze. Običaje i vjerovanja, kao i još jednu veliku ulogu koju je Velebit imao u životima svojih ljudi, približit će vam izložba "Mirila - počivala duša" u etnokući Marasović. Ulaz je besplatan, a izložba je otvorena od 13 do 21 u ljetnoj sezoni, kada možete doživjeti ambijent u konobi etnokuće uz tradicionalna jela ovoga kraja.

A ako prolazite izvan sezone, svejedno stanite kratko pred Marasovićima i zamislite kakav je ovdje bio život prije velike ceste koja je - jedva kilometar dalje, uz more - preko noći promijenila sve.

Pa i planinu.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju