"Živimo u predivnom svijetu koji je ispunjen ljepotom, šarmom i avanturama. Nema kraja avanturama koje možemo imati, ukoliko ih samo potražimo otvorenih očiju“, jedna je od slavnih rečenica koju je svojedobno rekao Jawaharlal Nehru. A za avanture u prirodi ne trebate tražiti putovnicu. Jedna od njih čeka nedaleko od Čazme, u carstvu mira i zelenila. Zeleni biser Moslavine ili nebrušeni dijamant, kako joj tepaju njezini stanovnici i posjetitelji, može vas zaokupiti danima, ako to dopustite. Priroda u dolini Česme i Regionalnog parka Moslavačka gora savršena je pozornica za dekompresiju od buke i betona, a jedna od zvijezdi tog kraja je put kroz krošnje: Medjame.

Šetnja pod krošnjama Medjama - 1 Šetnja pod krošnjama Medjama - 1 (Foto: Stipe Boščić)

Između krošanja 

Svijet u malom između krošanja i vode živi u močvarnom području, nekadašnjem koritu rijeke Česme, na desetak minuta od gradskog centra. Ondje vijuga povišena drvena šetnica, vodi između drveća duljinom od otprilike 1500 metara. Već na ulazu u Medjame možete udahnuti mir punim plućima, a nama su osim brbljavih ptica dobrodošlicu poželjele i pahulje topole. Uronili smo među drveće i korak po korak divili se kornjačama koje se lijeno sunčaju na trupcima u vodi, otkrivali zaigrane patke, promatrali elegantne čaplje i brže, bolje vadili fotoaparate kada je naišao dabar.

Šetnja pod krošnjama Medjama - 2 Šetnja pod krošnjama Medjama - 2 (Foto: Stipe Boščić)

Umjesto komaraca - mukači i čaplje

Čudili smo se kako nema komaraca te doznali dobre vijesti kako oni ne zalaze u Medjame pa možete šetati u miru. Na putu smo štošta naučili i o tamošnjim stanarima. Jeste li znali da su boje na trbusima crvenih i žutih mukača poput otiska prsta – jedinstvene? Na edukativnim pločama doznat ćete i nešto više o labudu koji se udeblja i do 12 kilograma, neotrovnoj bjelouški koja se pravi mrtva kada se osjeća ugroženom te sivim čapljama čija gnijezda generacijama ostaju na istim lokacijama.

Šetnja pod krošnjama Medjama - 3 Šetnja pod krošnjama Medjama - 3 (Foto: Stipe Boščić)

Novo lice divljine 

Umorite li se od šetnje možete zastati na odmorištu, vidikovcu, ili u dabrovoj kući pa krenuti dalje, diviti se Česmi. Teško je povjerovati da je nekoć omiljeno mjesto ribiča s vremenom ostavljeno na milost i nemilost oštrom zubu vremena, iz kojeg ga je spasio projekt Čazma Natura. Presušeni ribnjaci, propali mostovi i zapuštene staze dobile su novu priliku, a prva edukativna točka duž poučno-tematske pješačke staze kroz dolinu rijeke Česme postaje sve omiljenija destinacija za odmor u prirodi, šetnju između krošanja i koncertne izvedbe ptica pjevica.

Neobična kuća u kojoj Hrvati slave rastave braka: Dom Roma u kojem se ruše predrasude o Ciganima Romska kuća - 13 Romska kuća - 14 Romska kuća - 12 +9 Romska kuća - 11

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju