Što planirate ove subote? Vikend se bliži, a ako biste voljeli provesti nekoliko sati u prirodi, laganoj šetnji, uz zvuk potoka i slapova, evo jedne slatke destinacije - dolina Slapnice.

Nekad zaštićena kao značajni krajobraz, dolina Slapnice bila je prirodna oaza u koju su mještani okolnih sela donosili žito u mlinove. Danas je dio Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje sa stazom koja prati smjer potoka između zelenih obronaka Žumberka. Nalazi se desetak kilometara sjeverno od grada Krašića, a kod mjesta Medven Draga vidjet ćete tablu koja označava skretanje, tj. ulaz u dolinu.

Prije nego što kod Medven Drage skrenete desno za dolinu Slapnice, produžite kojih 100 - 200 metara naprijed samo da vidite predivan primjerak tradicijske arhitekture u kuriji obitelji Medven iz 1868. godine. A onda rikverc i prema Slapnici! Staza započinje odmah iza kamenoloma, koji ćete teško promašiti – a ondje možete i parkirati.

Sama šetnica je lagana, no na nekoliko mjesta staza se odvaja prema slapovima i špiljama koje možete obići. U tom slučaju, bilo bi poželjno da imate prikladnu odjeću i obuću kao da idete u lagano planinarenje. Trebat će vam oko dva sata za laganu šetnju u jednom smjeru.

Vodena oaza

Kristalno čist potočić prati vas cijelim putem, pa se zaista teško izgubiti, čak i ako vam priroda ponegdje priguši signal na mobitelu da vas podsjeti: "Hej, gledaj me, fokusiraj se!" Svako malo naići ćete na male slapove koji skakuću preko sedre i kamenja, a pred kraj staze uočit ćete predivan drveni most koji je ime dobio po Mati, mlinaru koji je ovdje živio i brinuo za most.

No, kakvi su to "pravi" slapovi koji su spomenuti na početku? Jedan je Vranjački, a drugi oko 45 minuta hoda udaljen slap Brisalo. Oba su visoka oko 15 metara i slijevaju se ponovno prema dolini i potoku Slapnici. Vranjački slap odlikuju sedrene barijere i obližnja špilja Zidane pećine – u doba osmanskih osvajanja ovdje se čak i skrivalo lokalno stanovništvo. Brisalo je pak atraktivan zbog efekta amfiteatra koji stvaraju alge i mahovine.

Valja napomenuti da u dolini Slapnice nema ugostiteljskih objekata, pa treba ponijeti vlastitu hranu i piće. Također, u šumovitom okruženju malo je svježije, pa ponesite i nešto dugih rukava.

A najbolji dio u cijeloj priči? Dolazite li nakon kišovitog vremena, kao što je ove godine cijelo proljeće, dočekat će vas pravo vodeno bogatstvo, nabujali potok i raskošniji slapovi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju