Da planinarima nema lošeg vremena (nego samo loše opreme) uvjerili smo se otkrivajući stazu iznad sela Manglenča, nedaleko od Bjelovara. U dvorištu planinarskog doma Kamenitovac s pogledom na bjelovarsku dolinu, Kalnik i Prigorje, kiša koja je rominjala oslobodila je mirise aromatičnog bilja stvarajući savršenu kulisu za otkrivanje Poučne staze Bilogora. Ta šumska učiteljica dugačka 350 metara od prije koju godinu poučava o biljnim i životinjskim stanovnicima mirnog kraja. Dočekat će vas Molitvom šume ispisanom na drvenim gredama pa povesti dalje, od table do table na kojima ćete naučiti prepoznati, kao i doznati brojne zanimljivosti iz prirode.

Jeste li znali da je drugi naziv za bagrem kraljevo drvo? A da su njegova kora, listovi i sirove sjemenke vrlo otrovni, no da se cvijeće poha u smjesi za palačinke i koristi za slatke sirupe? Da bukve žive dulje od 300 godina, a rekorder pitomog kestena ima zavidnih 3000 godina? U šetnji poučnom stazom doznat ćete i da se od drveta oskoruše rade flaute, kao i uroniti u čarobni svijet gljiva.

Poučna staza Bilogora Poučna staza Bilogora (Foto: Ivan Boščić)

Poučna staza

Poučna staza Bilogora jedan je od primjera kako se sredstva iz EU mogu pretočiti u projekte koji spajaju edukaciju i ekologiju, kao i potiču na povratak prirodi zbog koje i veliki i mali spremaju mobitele u džepove kako bi se družili i upijali žive ljepote.

U razgovoru sa domaćinima iz Hrvatskog planinarskog društva “Bilogora” Bjelovar doznali smo i da se okolici planinarskog doma Kamenitovac tepa Planinarac. Dom, koji je desetljećima omiljeno izletište Bjelovarčana je nedavno obnovljen, nakon čega mu nitko ne bi dao te godine. Bilogorski ljepotan nareckao je više od 70 godina, otkako je 1951. godina započela izgradnja, a otada je omiljeno odredište na najnižoj, ali najrasprostranjenijoj hrvatskoj planini. I HPD Bilogora itekako ima staža: ove godine slave 100-ti rođendan. Svake godine, treću nedjelju u travnju društvo organizira manifestaciju Proljeće na Bilogori, koju posjećuju planinarska društva iz cijele Hrvatske. A kad je riječ o događanjima, Kamenitovac će zadnji vikend u svibnju ugostiti Dane hrvatskih planinara, središnje godišnje okupljanje planinara u režiji HPS-a.

Molitva šume Molitva šume (Foto: Nika Borovac)

Gojzerice i štikle

Vlasništvo doma je jednim dijelom u koncesiji privatnika, čiji su restoran i prvi kat na kojem ćete naći ljupke, udobne i čiste sobe, a potkrovljem u kojem može spavati 40 planinara upravlja planinarsko društvo. Dok smo se uspinjali stepenicama do tavana sreli smo i gojzerice i štikle – iako je restoran okupio veselo društvo na svadbi, ptice koje su brbljale vani nisu nadglasali.

Vikendima je Kamenitovac omiljeno mjesto za druženje Bjelovarčana. Dolazi se ondje na kavu i ručak, najčešće stazom iz Luga, koja mjeri osam kilometara. Prva nedjelja u mjesecu već je tradicionalno rezervirana za planinarski pohod na Kamenitovac, a poželite li se pridružiti šetnji, dobro je znati da okupljanje u Lugu kreće od pola deset. Ta je staza samo jedna u nizu puteva koji vijugaju brežuljkastim krajem u kojem nema straha od strmih uspona.

Bilogorska obilaznica

O stazama se brine planinarsko društvo, a jedna od omiljenih je Bilogorska obilaznica s četiri kontrolne točke, koje ako skupite, kući se možete vratiti s novim uspomenama i značkom Bilogore. Ta staza, koja je registrirana i u HPS-u, kreće iz Kamenitovca i vodi do Trojstva, Mangleče i Tomaša da bi se potom vratila otkuda je i došla. Da je prođete trebat će vam otprilike četiri sata hoda u prosjeku.

Mali Bilogorci i Pohajdin bunar

Popularna staza Mali Bilogorci broji nešto manje od četiri kilometra, a klinci je obožavaju jer umjesto klasičnih markacija prate iscrtane ježiće, a dobivaju i razigrane dječje dnevnike (osmišljene u suradnji s učiteljicom razredne nastave), u koje bilježe dojmove. Po putu skupljaju pečate na kontrolnim točkama: Sunčana livada, Medin izvor i Planinarski dom. Stazu posjećuju klinci od vrtića pa do 4. razreda osnovne škole. Staza Mali Bilogorci je kružna, s nekoliko manjih uspona i nizbrdica, a kreće i završava kod Kamenitovca, za što je potrebno oko jedan sat.

U šumu ćete pronaći i predivnu stazu koja vodi od planinarskog doma do Pohajdinog bunara. Na putu možete uživati u pogledu na lugarsku šumu i izvoru pitke vode koji se nalazi u srcu bilogorske šume prema Šandrovcu, a vidjet ćete u blizini i ribnjak. Pohajdin bunar je omiljeno mjesto za druženje i predah od hodanja. 

Na Malenom brijegu: Predivno izletište u prirodi s domaćom hranom na kojem će vas Glođan i Mali Imbrica odvesti u svijet mašte Na malenom brijegu - 5 Na malenom brijegu - 4 Mladen Medak Gaga +27 Na malenom brijegu - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju