Ako vas oduševljavaju Kotli i kombinacija kamena, vode i zelenila, ljubitelj ste mediteranskih krajolika i planinarenja, a želite i dobru gastro ponudu i dašak civilizacije - evo savršenog materijala za vikend u Istri koji objedinjuje prizore, okuse i mirise koje volite.

Na potezu Labin – Rabac nalaze se dvije staze: Sentonina staza i Staza božanskih izvora. One povezuju ove istarske gradove, a najbolje je kombinirati ih u jednom potezu. Primjerice, spustiti se Sentoninom u Rabac, a onda vratiti u Labin Stazom božanskih izvora.

Sentonina staza iliti: K Rapcu! Koja predivna priroda!

Sentonina staza je posvećena labinskoj božici Sentoni, zaštitnici putnika. Povezuje stari grad Labin i priobalni gradić Rabac u podnožju, tako da se njome zapravo spuštate a putem vas mame mediteranske šumice, vilinski gajevi, žubor potoka i pokoji panoramski pogled na more.

Staza prati tok potoka koji se slijeva tvoreći mnoštvo malih slapova, hladno plavih jezerca i laguna nalik onima u Kotlima. Preko potočića vode drveni mostići i na par mjesta stvaraju idiličnu kulisu za fotografije.

Početak staze je kod starog grada Labina, na cesti gdje se nalaze rotor i Turistička zajednica. Kod TZ nalazi se odvojak s desne strane ceste. Siđite na njega i za 200 metara vidjet ćete početak staze s lijeve strane.

Staza je dugačka oko 2,4 kilometra i nije zahtjevna, no imajte adekvatnu planinarsku obuću i štapove ako vaša koljena to više vole po nizbrdici.

Puna je zelenila i vegetacije koja omogućuje hlad, a putem ćete naići na tri mjesta za odmor. Prvi je kraj drveta, s kamenim klupicama i stolom te pogledom na livadu. Drugi je kraj samog potoka, također s klupom i stolom. Treći je nad „kanjonom“ koji ima lijepu terasu s pogledom na potok s visine, klupice i izvor vode.

 

 

Naša opuštena ekspedicija trajala je oko sat i pol, iako je za samu stazu potrebno nešto manje. No vjerujte, bit će puno naslikavanja i odmaranja uz potočić – pogotovo jer na stazi nema puno ljudi (mi smo išli u subotu prijepodne – na vrhuncu sezone - i putem sreli svega desetak ljudi).

Prilično je jednostavna za pratiti – nema baš račvanja te je dobro markirana. Samo idete nizbrdo, a tko se uspije izgubiti, svaka čast :D

Tek pred kraj staze naići ćete na jedno račvanje: puteljak koji se odvaja desno vodi vas do ostataka romaničke crkvice sv. Hadrijana iz srednjeg vijeka. To je mala ruševina s lijepim oltarom. Od nje se vraćate istom stazom kojom ste došli da biste se vratili na glavnu.

Put završava u kamp naselju Maslinica kraj obale i plaže Rapca, nedaleko od kompleksa hotela od kojih se jedan zove Narcis a ima 4 zvjezdice. To mu je sigurno teško palo.

Sad ostaje izbor: provesti dan u kupanju, sunčanju i obilasku restorana po Rapcu i povratak u Labin na kotačima. Ili planinarenje natrag drugim, ali sličnim putem. Preporučila bih vam drugu opciju kad ste već tu, jer Staza božanskih izvora izgleda upravo tako kako zvuči.

Ako pak provedete dan u Rapcu, do Labina možete taksijem kojeg je malo teže ščepati vikendom u sezoni, pa vam ostaje i bus-kombi koji ide za Labin nekoliko puta dnevno po cijeni od 15 kuna. 

Staza božanskih izvora

Staza božanskih izvora započinje u istom mjestu gdje je završila Sentonina (na izlasku iz kamperskog naselja Maslinica). No, nakon otprilike 900 metara (nedaleko od mjesta za odmor) skreće lijevo, drugim putem prema Labinu.

Taj put prolazi pored prekrasnih izvora i Negrijeve spilje, a uz sedrene barijere potoka Pećina dovest će vas do izvora Šćurak, nekad glavnog gradskog izvora vode.

Kako objašnjavaju u TZ Rabac-Labin, okolicu potoka činio je gradski vrt do kojeg su žene nosile vodu u teškim brentama. Bogate plemićke obitelji gradile su bunare za skupljanje kišnica u dvorištima palača, a na vjenčanjima je bio običaj da mlada s brentom polazi na izvor vode, u čemu joj pomaže kum. Svatovi pritom bacaju novac za sreću i blagostanje u braku. U to ime, zamolite svog planinarskog partnera da vas gađa novcem.

Nakon izvora Šćurak imate oko 10 minuta hoda do račvanja staze gdje skrećete desno, na sjever. Pratite stazu koja će vas dovesti do stepenica podno starog grada Labina.

Staza je dugačka 3,3 kilometra i trebat će vam oko sat i pol (realnije, dva uz fotografiranje i stajanje) da ju dovršite. Ipak ovaj put idemo uzbrdo.

 

 

Za kraj, važna napomena ako ne želite završiti „suhi“. Ako želite doživjeti bogatstvo staze u zelenilu, a pogotovo plavetnilu vode, pričekajte kišnija razdoblja ili proljeće. Idete li npr. u kolovozu, potok će biti oskudniji zbog sušnijeg vremena pa će i slapovi i bazeni biti malo siromašniji.

Naravno, staza je i dalje lijepa, raznolika, ugodna i isplati se posegnuti do Istre. Kao i uvijek 😊

PS na ovom linku možete vidjeti kartu i pojašnjenje različitih planinarskih staza oko Labina. Bacite oko na prvu i treću stazu da vidite kako to zapravo izgleda. Doista – božanstveno.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju