Svi pravi gurmani složit će se da se strane zemlje najbolje upoznaju kroz njihovu kuhinju. Želite li stvarno uživati u novim okusima, morate biti otvoreni i spremni kušati nova, drugačija, ponekad i egzotična jela. Donosimo vam neke od najboljih svjetskih gradova za pravi gurmanski doživljaj.

1. San Sebastian, Španjolska

Ovaj baskijski grad na sjeveru Španjolske pravi je raj za ljubitelje morske hrane. Pintxos barovi njihova su inačica poznatih tapas barova i ovdje ćete ih naći pregršt, ali manje je poznato da se u ovom gradu nalazi najviše restorana s Michelinovom zvjdezdicom po metru kvadratnom nakon Tokija, a čak tri restorana imaju maksimalne tri zvjezdice!

U hrani se osjeti mješavina francuskog, španjolskog i baskijskog utjecaja i želite li okusiti svježu morsku hranu, ovo je mjesto koje morate posjetiti.

2. Lyon, Francuska

Već godinama traje debata o tome koji je gastronomski glavni grad Francuske - Pariz ili Lyon. U Parizu je velika šansa da ćete sjesti u odličan restoran, ali i da ćete sjesti u neki „turistički“, osrednji, dok ćete u Lyonu teško nabasati na loš restoran. Osim restorana, u gradu možete posjetiti nekoliko divnih tržnica kao i „bouchone“, male obiteljski vođene bistroe.

S obzirom na to da je izbor ogroman, razmislite čak i o vođenim gastronomskim turama!

3. Bali, Indonezija

Od jeftine ulične hrane do prestižnih restorana, na Baliju možete stvarno osjetiti sve čari Indonezijske kuhinje. Martabak omleti koji se poslužuju na noćnim tržnicama i slatke martabak palačinke malo će koga ostaviti ravnodušnim.

Mnogi fine - dining restorani kombiniraju indonezijsku kuhinju s nizozemskim kolonijalnim utjecajem a svježu ribu i egzotično voće pronaći ćete u svim kombinacijama.

4. Melbourne, Australija

Melbourne je gastronomski izuzetno raznolik grad. Imigranti iz cijelog svijeta zaslužni su za ponajbolje od svih svjetskih kuhinja a tu su naravno i australske delicije i njihov poznati obilni doručak koji se sastoji od omleta i gljiva s timijanom na tostu. Odrezak od klokana također ne biste smjeli propustiti zateknete li se u Australiji.

Humus Humus (Foto: Getty Images)

5. Bejrut, Libanon

Libanonska kuhinja pravo je otkriće, od snackova poput kibbeha i falafela do humusa, tabouleha. Posebni začini i vrhunsko maslinovo ulje nude pravi gastronomski doživljaj, bilo da sjednete u vrhunski restoran ili u mali bistro u starom gradu. Utjecaji Perzije, Rimskog carstva, Francuske i Libanona pomiješali su se i stvorili današnju libanonsku kuhinju.

6. Cape Town, Južnoafrička republika

Na kuhinju Južnoafričke republike utjecale su podjednako afričke i kolonijalne zemlje. Posjetite li Cape Town, preporučamo da probate koeksister krafne za doručak, svježe ulovljenu ribu za ručak, a za večeru, uz pivo, grickajte biltong. Naravno, i ljubitelji mesa kao ni vegetarijanci ovdje sigurno neće ostati razočarani.

7. TokIo, Japan

Sushi je danas popularan u cijelom svijetu, ali japanska kuhinja mnogo je više od toga. Posjetiteljima se često dogodi da se teško snalaze među silnim nepoznatim jelima, tako da se isplati uplatiti vođenu gastro turu kako biste mogli stvarno doživjeti japansku gastronomiju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju