Svjetsko nogometno prvenstvo odvijat će se u 12 različitih gradova. Ako planirate lutati po Brazilu kako biste prisustvovali utakmicama, biti će vam potrebna dobra organiziranost i logistika.

Zbog svjetskog prvenstva u Brazilu je izgrađeno 147 novih hotela. Iako se to za naše prilike čini kao enorman broj, na veličinu zemlje kao što je Brazil to je poprilično malo. Posebice ako se uzme u obzir da hotelska ponuda prije izgradnje ovih 147 hotela nije bila baš nešto bajna. Gdje odsjesti će vam sigurno biti najveća briga. Jer, ako do sad niste rezervirali svoj smještaj onda ćete se morati dobrano potruditi da pronađete neki. Posebice po povoljnoj cijeni. Jedna od jeftinijih opcija je da pronađete sobu. Mnogi su se  za vrijeme svjetskog prvenstva odlučili iznajmljivati sobe u svojim kućama ili stanovima. Takozvani bed and breakfast gdje vam domaćin za fer cijenu uz smještaj nudi i doručak - postao je nevjerojatno popularan. Ponudu BNB soba možete pogledati na portalima kao što su airbnb.com, camaecafe.com.br i bedandbreakfast.com. Uvijek pročitajte komentare ispod oglasa jer je dobar dio soba bio već iznajmljivan turistima koji su stavili svoje ocjene i mišljenja na web. I svakako - birajte one koji su najbolje ocijenjeni.

Zbog svoje veličine putovanje između pojedinih gradova bit će moguće samo avionom. No neki gradovi će vam biti i na dohvat ruke autobusom. Rio de Janeiro, Belo Horizonte i Sao Paulo na jugoistoku ili Fortaleza, Natal i Recife na sjeveroistoku zemlje udaljeni su jedni od drugih samo 3 – 7 sati vožnje. Ako se odlučite na putovanje autobusom, karte možete kupiti na autobusnim stanicama, online na rodoviariaonline.com.br ili passagemrapida.com.br. Najveći problem kod online kupovanja bilo čega u Brazilu je činjenica da trebate posjedovati CPF broj, nešto slično našem OIB-u. Drugo je to što te stranice često prihvaćaju samo brazilske kreditne kartice. Preporuka je da sve bookirate preko putničkih agencija ili pak koristite stranice koje nisu iz Brazila. No, kao što smo već napisali, sve karte možete kupiti i na autobusnim kolodvorima. Imajte na umu da je ta vrsta prijevoza jako popularna u Brazilu te da karte brzo planu pa bi ipak bilo dobro rezervirati svoje mjesto.

Putovanje avionom po Brazilu je izrazito pristupačno pošto većina aviokompanija leti između većih i srednjih gradova. Najbolje je izabrati neku od domaćih low coast aviokompanija kao što su TAM ili GOL. Još jedna aviokompanija, koja je nova na brazilskom tržištu, je TRIP Azul Linhas Aereas koja pokriva preko 100 domaćih destinacija.

Karte za utakmice dostupne su preko Fifine web stranice ili preko putničkih agencija. Cijena ovisi o mjestu sjedenja i o tome kad je utakmica. Sve ulaznice neće biti puštene u isto vrijeme u prodaju i svaka država neće imati isti broj ulaznica stoga bi bilo dobro provjeriti kod HNS-a dodatne informacije o dostupnosti ulaznica. Kad se jednom dokopate svojih ulaznica dobro bi bilo da imate na umu ove informacije:
Na stadion dođite dovoljno rano. Barem dva sata prije početka utakmice. Ako ništa drugo da popijete pivo s drugim fanovima.
Na stadion neće biti dozvoljeno unošenje pića i hrane kupljenih izvan stadiona. Ponesite novac sa sobom, posebice sitne novčanice i ne nosite ruksake i vrijedne stvari. Naravno, ugodno se odjenite i ne zaboravite na nacionalne boje. Za vrijeme prvenstva u Brazilu će biti zima, doduše ne kao naša, ali svakako uzmite laganu jaknu. Ne očekujte da ćete naći taksi u blizini stadiona, planirajte da ćete puno hodati. Na kraju, imajte na umu da je nogomet u Brazilu strast i umjetnost. Tako da nemojte ni pomišljati da se vratite doma bez da ste odigrali barem jednu utakmicu na ulici.
 
Imajući sve što je navedeno na umu pobrinite se da se dobro informirate i na vrijeme kupite ili rezervirate svoj smještaj i ulaznice. Ponesite sa sobom puno dobre volje, hrvatske druželjubivosti, nekoliko navijačkih rekvizita i odmorene glasnice. Na sreću neće biti vuvuzela pa ćete morati jako vikati kako biste bodrili naše nogometaše. Posebice na prvoj utakmici kada igraju protiv domaćina. Nadamo se da ćemo i mi biti tamo i prenijeti vam dojmove! Naprijed naši!

Korisni linkovi za nadolazeće prvenstvo:
www.fifa.com službena stranica krovne nogometne organizacije.
www.copa2014.gov.br/en službena stranica nogometnog prvenstva.
www.braziltour360.com stranica turističke organizacije Brazila.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju