Samba je uz Isusov kip u Riu definitivno najprepoznatljiviji simbol Brazila. A činjenica da nitko ne pleše sambu kao Brazilke, samo govori tome u prilog. Ovaj ples za Brazilce predstavlja čistu sreću i bijeg od svakodnevnih problema - samba jednostavno nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Samba je nastala početkom 19. stoljeća, a prvi su je počeli plesati nekadašnji robovi koji su emigrirali u Brazil. Svoj naziv dobila je po afričkoj riječi „semba“ što znači bočno kretanje. Samba se pleše uz laganu do lagano brzu glazbu. Prvi plesači sambe istu su mogli plesati danima upravo zbog vedrine pjesme koja je puna ritma. Postoji nekoliko vrsta, ali ovdje vas nećemo zamarati njima, nego tek upoznati s osnovama kako biste mogli predstavljati Hrvatsku i van stadiona.

Korake sambe nije teško naučiti, čak niti figure, najteži dio je sam karakter sambe. Samba se zasniva na dvije vrste kretanja. Prvi je bounce – podizanje i spuštanje u koljenima, dok su drugi dio kontrakcije – odnosno njihanje bokovima koje se izvodi istovremeno s bouncanjem. Pravac u kojem se pleše samba je isti kao i za sve standardne plesove pa ga mnogi nazivaju i putujućim plesom jer parovi putuju cijelim podijem. Osnovni korak ćete lako naučiti, a onda i ostale figure poput wiska, bota foga, volta... Ono što najviše iziskuje vježbanje je rad kukovima - no, najvažnije je da osjetite ritam.

Zato, brzo pregledajte sljedeće videe. Zgrabite žene, majke, ljubavnice i brzo naučite plesati sambu kako biste mogli u pravom svjetlu predstaviti Hrvatsku na ulicama Brazila. Ili barem negdje u Hrvatskoj - kad zabijemo Brazilcima...

Osnovni korak

Napredni plesači

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju