Zamislite da se nakon kvalitetnog tuluma na nekom kruzeru probudite na otoku koji baš i ne izgleda kao da je dio našeg Planeta? Iako zvuči čudno, ovaj otok je odsječen od ostatka svijeta posljednjih 6-7 milijuna godina. Baš poput Galapagosa, Sokotra je s još tri susjedna otoka dom preko 700 veoma rijetkih biljnih vrsta, od kojih je čak više od jedne trećine endemskih.

Klima je oštra, suha i vruća, no usprkos tome na otoku rastu predivne biljke. Otok je smješten u Indijskom oceanu 250 kilometara od obale Somalije i 340 kilometara od Jemena. Vrvi predivnim pješčanim plažama ispod kojih se nalaze bogati sustav spilja (sedam kilometara u duljinu), a planine se uzdižu do 1525 metara nadmorske visine.


Jedna od najzanimljivijih stvari na otoku je svakako biljni život od kojeg se izdvaja Dracena cinnibaris ili "Dragon's Blood Tree", biljka poznata po svojim ljekovitim svojstvima. Navodno liječi apsolutno sve, a sam pogled na nju djeluje totalno smirujuće. Krošnja drveta je gotovo savršen geometrijski oblik, a s blijedo-crvenkastom korom i zelenim listovima zaista izgleda onozemaljski. Još jedna biljka će vam skrenuti pozornost na sebe, a to je Pustinjska ruža (Adenium obesium) koja izgleda kao slon na kojem je naraslo cvijeće.

Kretanje na otoku je podosta otežano jer otok gotovo i da nema cesta i puteva usprkos svojih 40.000 stanovnika. Jemenska vlada prvu je cestu izgradila tek prije dvije godine nakon dugih pregovora s UNESCO-m koji je ovaj otok svrstao na svjetsku listu zaštićene prirodne baštine. Postoji i problem s dobivanjem vize i samom dolasku do Sokotre, pa je bolje da uživamo u slikama. što i činimo... Ali jednoga dana...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju