Krajolik udaljenog otoka Sokotra izgleda kao da dolazi iz znanstvenofantastičnog filma, a zapravo je evoluirao tako da izgleda kao "izgubljeni svijet".

Otok se odvojio od kopna afričkog kontinenta prije šest do sedam milijuna godina i priroda je ovdje pokazala svu svoju kreativnost i raskoš. Slično kao Galapgos, koji je poznat po nevjerojatnom nizu divljih životinja, Socotra je dom za oko 800 rijetkih vrsta flore i faune – oko jedne trećine njih ne nalazi se nigdje na svijetu.

Slika nije dostupna Putovanja Najčuvaniji bunker sjemena u najsretnijoj zemlji svijeta koji može preživjeti i apokalipsu

Smješten u Indijskom oceanu nekih 250 kilometara od Somalije i 340 kilometara od Jemena, surova sredina otoka sastoji se od pješčanih plaža, vapnenačkih špilja i uzdignutih planina. Većim dijelom godine ovdje vladaju nesnosne vrućine i pustinjski uvjeti, što je dovelo do prepoznatljivog izgleda biljaka na otoku.

Stabla i biljke na ovom otoku razvili su se tako da mogu podnijeti negostoljubive uvjete života, a neke vrste stare su nevjerojatnih 20 milijuna godina. Samo Havaji, Nova Kaledonija i Galapagos imaju više endemskih vrsta nego što ih ima na otoku Sokotra. Centar za bliskoistične biljke, koji je dio Kraljevskih botaničkih vrtova u Edinburghu, proveo je istraživanje i pobrojio čak 307 od 825 biljnih vrsta koje se ne mogu pronaći nigdje drugdje na svijetu.

Ma što da vam više pričamo. Najbolje je da pogledate video i uvjerite se u neviđene prirodne ljepote ovog usamljenog otoka.