Krajolik udaljenog otoka Sokotra izgleda kao da dolazi iz znanstvenofantastičnog filma, a zapravo je evoluirao tako da izgleda kao "izgubljeni svijet". U to smo se uvjerili promatrajući ono što je fotograf Romeo Ibrišević zabilježio svojim objektivom, kada je ondje proveo nezaboravne dane.  

"Sokotra kao da nije s ovog planeta. U dva tjedna koja sam proveo tamo vidio sam nestvarno lijepe prizore", kaže Romeo, uz sumnju da ih više nikada neće moći vidjeti uživo jer mir više tamo ne vlada. Pitanje je kada će utihnuti tenzije zbog separatista koji su preuzeli kontrolu nad otokom, odnosno državnog udara, kako ga naziva jemenska vlada.

Otok se odvojio od kopna afričkog kontinenta prije šest do sedam milijuna godina i priroda je ovdje pokazala svu svoju kreativnost i raskoš. Slično kao Galapgos, koji je poznat po nevjerojatnom nizu divljih životinja, Sokotra je dom za oko 800 rijetkih vrsta flore i faune – oko jedne trećine njih ne nalazi se nigdje na svijetu.

Otok je smješten u Indijskom oceanu nekih 250 kilometara od Somalije i 340 kilometara od Jemena, njegova surova sredina sastoji se od pješčanih plaža, vapnenačkih špilja i uzdignutih planina. Većim dijelom godine ovdje vladaju nesnosne vrućine i pustinjski uvjeti, što je dovelo do prepoznatljivog izgleda biljaka na otoku.

Stabla i biljke razvili su se tako da mogu podnijeti negostoljubive uvjete života, a neke vrste stare su nevjerojatnih 20 milijuna godina. Samo Havaji, Nova Kaledonija i Galapagos imaju više endemskih vrsta nego što ih ima na otoku Sokotra. Centar za bliskoistočne biljke, koji je dio Kraljevskih botaničkih vrtova u Edinburghu, proveo je istraživanje i pobrojio čak 307 od 825 biljnih vrsta koje se ne mogu pronaći nigdje drugdje na svijetu.

Ma što da vam više pričamo. Najbolje je da pogledate fotografije i uvjerite se u neviđene prirodne ljepote tog usamljenog otoka.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju