Otkriće malene mumije rezultat je dvomjesečnog ilegalnog iskapanja u okolici povijesne utvrde Gudiz u pokrajini Kerman blizu grada Shahdada. Za mumiju se saznalo nakon što su je krijumčari pokušali u Njemačkoj prodati za 3 milijuna dolara. Ova dobro sačuvana, 25 centimetara velika mumija, prekrivena je slojem za koji se prvo pretpostavljalo da je nastao prilikom procesa mumifikacije, da bi se na kraju ispostavilo da se radi o koži patuljka. Daljnja forenzička istraživanja pokazala su da se radi o tijelu odraslog muškarca, koji je u vrijeme smrti imao između 30 i 35 godina.

Nedaleko od mjesta pronalaska mumije pronađen je i grad patuljaka, i odmah povukla paralela s Liliputom iz poznate novele Johnatana Swifta „Gulliverova putovanja“ - zidovi kuća u ovom gradu bili su visine svega 80 centimetara. Iranski list „Iran Daily“ objavio je ovu vijest kao svojevrsnu senzaciju, tvrdeći da se radi o gradu koji je prije 5000 godina bio - grad patuljaka. Zidovi, stropovi, namještaj, alati te sva oprema - upućivali su na to da se stvarno radi o drevnom gradu patuljaka. Nakon što se pročula ova vijest, svi važniji svjetski arheolozi pohrlili su na ovo područje kako bi se na vlastite oči uvjerili u istinitost podataka. Ne treba naglasiti da su i turisti isto tako navalili u ovo područje.

Ubrzo nakon dolaska arheologa na mjesto „zločina“ istina je isplivala na vidjelo. Niti jedan arheolog nije se složio s činjenicom da se radi o gradu patuljaka. Mirabedin Kaboli, poznati iranski arheolog, rekao je da su neki ostaci zidova visine tek pet centimetara, pa da su stanoniciprije mogli biti - miševi! Nekoliko mjeseci nakon pronalaska, Payvand Iran News objavio je izvješće antropoloških istraživanja, koja su pokazala da se radi o 400 godina staroj mumiji, ali o tijelu prerano rođene bebe koje je, zbog ekoloških uvjeta, mumificirano prirodnim putem. Zbogom mite...

Na kraju je ispalo da se radi o dobro promišljenom scenariju koji je imao za cilj povećanje dolazaka turista u ovo područje. Na kraju im je to i uspjelo. Privukli su znatiželjnike iz cijelog svijeta, istomišljenike koji su uvjereni da se radi o stvarnom gradu patuljaka. I tako, ako vjerujete u patuljke, zaputite se u Iran kako biste se na svoje oči uvjerili što je istina. Je li postojao drevni grad patuljaka ili ne?

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju