Mezhgorye
U ovom ruskom gradu navodno žive radnici koji dan provode na jednom od najtajnovitijih mjesta ovog dijela svijeta - planini Yamantaw, s 1640 najvišoj planini u južnom Uralu. Američka vlada godinama upozorava ruske vlasti da otkriju što se događa na toj planini jer smatraju da se radi o nuklearnom postrojenju. Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća američke su vlasti uputile nekoliko upita Rusima da otkriju o čemu se tu točno radi, i svaki put dobili drugačiji odgovor. Da se radi o riznici za rusko blago, skladištu za hranu i skloništu za vlast u slučaju nuklearnog rata. Upitnici i dalje stoje...

Vatikanski tajni arhivi
Unatoč njihovom nazivu, Vatikanski tajni arhivi nisu tajni i pristup njima nije zabranjen. Dapače, svatko može proučavati arhivu, ali sam ulazak dozvoljen je samo nekolicini osoba. Sve što vi možete napraviti jest predati zahtjev da vidite neki dokument i zaposlenici će vam ga donijeti u čitaonicu. Javno je objavljen popis sadržaja arhiva, no mnogi teoretičari zavjera vjeruju da se u arhivu nalaze mnogi dokumenti za koje javnost niti ne zna da postoje, a koji bi mogli kompromitirati katoličku crkvu. Svi javno objavljeni dokumenti dostupni su javnosti uz činjenicu da su stariji od 75 godina. Sva arhiva čuva se u strogo čuvanim prostorijama i podrumima koji su savršeno klimatizirani i pripremljeni za čuvanje važne građe. Sva građa čuva se na otprilike 84 kilometara polica.

Klub 33
Unatoč popularnom uvjerenju da se u Disneylandu ne smije točiti alkohol - to nije točno. Alkohol je dozvoljen u svakom dijelu ovog zabavnog parka, ali se toči samo izvan uredovnog vremena, odnosno onda kada je Disneyland otvoren za privatne zabave. Iako je Disneyland javni zabavni park, unutar njega postoji mjesto u koje obični smrtnici ne mogu ući. Riječ je o Klubu 33, privatnom klubu za kojeg članarina stoji oko 30 tisuća američkih dolara, a na članstvo se čeka otprilike 14 godina.

Moskovski metro-2
Nikad potvrđen od ruskih vlasti, ali postoje glasine da paralelno s javnim metroom ispod Moskve postoji i privatni metro. Ne, ne radi se o metrou koji mogu koristiti samo imućni stanovnici ovog milijunskog grada nego o metrou koji povezuje sve institucije od državne važnosti. Govori se da je metro-2 duži od javnog metroa a nalazi se na dubini između 50 i 200 metara. Pretpostavlja se da je nastao za vrijeme Staljinove vladavine, ali dan danas ruske vlasti nisu potvrdile niti demantirale postojanje tajnog metroa.

White's Gentlemen's klub
Najekskluzivniji klub u Engleskoj. Osnovao ga je 1693. godine Talijan Francesco Bianco kako bi u njemu posluživao novu vrstu vruće čokolade, a vremenom je postao tipičan, ali opet ekstremno privatni klub za gospodu. Klub je poznat po svojoj „knjizi klađenja“ u koju se zapisuju bizarne oklade članova. Najpoznatija je oklada od 3000 funti o tome koja će kapljica voda prva skliznuti niz prozor. Sitnica. No, zašto je ovaj klub na popisu? Zato što je u njega strogo zabranjen ulazak ženama. Isto tako i muškarci, možete postati članom kluba samo ako vas pozove član koji za to ima potporu još dvoje članova. Ako niste član kraljevske obitelji ili iznimno utjecajan gospodarstvenik ili političar - šanse da vidite unutrašnjost kluba su jako malene.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju