Prije sovjetske okupacije, Kalinjingrad je bio poznat pod nazivom Konigsberg, a osnovan je 1255. godine. Nekad glavni grad istočne Prusije, Konigsberg je mjesto rođenja slavnog filozofa Immanuela Kanta. U njemu se do II. svjetskog rata nalazio veliki Pruski kraljveski dvorac koji je uništen u vihoru rata.

Konigsberg je preimenovan u Kalinjingrad 1946. godine, a naziv je dobio u čast Mihaila Kalinjina koji je vladao Sovjetskim savezom od 1919. do 1946. godine. Svi Nijemci koji su tada živjeli u gradu bili su prisilno iseljeni i zamijenjeni doseljenicima iz Sovjetskog saveza.

Kalinjingrad je jedna od rijetkih luka na Baltičkom moru koje se zimi ne zalede, i zbog toga je bio glavna luka Sovjetskog saveza za vrijeme Hladnog rata, kada je ovdje bilo smješteno oko 500.000 vojnika. Danas je u gradu "samo" 25.000 vojnika.

Na mjestu na kojem se do rata nalazila kraljevska palača, podignuta je zgrada od 22 kata, popularna Sovjetska kuća, proglašena najružnijom zgradom na Ruskom području. Kako se ispod tla nalazi mnogo tunela, zgrada je polako počela tonuti, ali svejedno još stoji na mjestu, iako nije naseljena.

Nakon raspada Sovjetskog saveza, susjedna Litva i donedavne članice Sovjetskog saveza uspjele su zadržati svoju neovisnost te odsjeći Kalinjingrad od matične Rusije. Rusi su imali namjeru Kalinjingrad razviti u postsovjetsku metropolu po uzoru na Hong Kong, ali zbog korupcije i kriminala grad se i nije nešto posebno razvio.

Danas je Kalinjingrad spojen s Rusijom željeznicom koja ide preko Litve i Bjelorusije i služi za prijevoz robe u oba smjera. Međudržavnu robnu razmjenu sa susjednim državama sprječava činjenica da je Kalinjingrad okružen samo državama koje su članice EU, a za koje vrijede posebni zakoni.

Danas u gradu živi 400.000 stanovnika, a u cjelokupnoj oblasti živi malo manje od milijun ljudi. Ako volite posjećivati enklave okupane korupcijom i pod vladavinom mafije - znate gdje trebate putovati, uostalom, već živite u Hrvatskoj!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju