Kako?
Najjeftiniji način za idealan put oko svijeta bio bi kada biste kupili "Round-the-word air ticket", koje su proteklih godina sve popularnije. Teoretski, radi se o jednoj karti koja će vam omogućiti put s više različitih kompanija, no često samo unutar jedne grupacije - primjerice Star Alliance i njezini partneri. No, i nije mala stvar uzmemo li u obzir kako Star Alliance okuplja čak 27 avio kompanija koje će vas dovesti gotovo na svaki kutak naše planete.
RTW (Round The World) karte koje su u ponudi Star Alliancea omogućiti će vam putovanje do maksimalno 15 destinacija, a sami možete odabrati koje će to destinacije biti – imate na raspolaganju  1328 zračnih luka u čak 195 država – prava sitnica.

No ipak, kao i svugdje, postoje neka pravila! Kod RTW karata možete se kretati samo u jednom smjeru – istočno ili zapadno – nema preskakivanja. Drugo pravilo je da vaš put mora započeti i završiti u istoj destinaciji, a sve letovi koje ćete rezervirati, morate rezervirati unaprijed, prije samog putovanja - što dosta ograničava fleksibilnost.

Koliko vremena mi treba?
Teoretski biste mogli proputovati svijet u jednom vikendu, ali to bi značilo da ste non-stop u avionu. Upravo iz tog razloga, minimalna dužina putovanja kod RTW karata iznosi 10 dana, što je daleko premalo za obići cijeli svijet. Idealna dužina za put oko svijeta bila bi od 6 mjeseci, pa do godine dana.

Kada?
Ovo je teško za napisati, no kada god se zaputili na put oko svijeta, vrijeme će vas negdje zeznuti. Nikada nećete pogoditi suho i sunčano, a ne pretoplo vrijeme u svim državama, pa ako i pogodite - imate zaista nevjerojatnu sreću! Iako malo kišice nikog nije ubilo. Taman da odmorite par dana!

Kamo?
Klasična (ujedno i najjeftinija ruta) povezuje neke od najvećih gradova kao što su London – Bangkok – Singapur - Sydney – LA. Ako želite na bilo koju destinaciju dodati jednu ekstra, cijena će se povećavati ovisno o cijeni leta kojeg ste dodali. Dobra stvar je ta što ne trebate letjeti iz iste destinacije u koju ste sletjeli. Primjerice, idete u Australski Perth, tamo hvatate autobus do Cairnsa od kojeg nastavljate put avionom prema Južnoj Americi. Opcija ima masu, a kako smo i ranije naveli – možete birati između 1328 zračnih luka! Dakle, šest mjeseci provoda je pred vama, kliknite na ovaj link i provjerite koliko će vas to koštati. Sretan put!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju