Južnoamerička pustinja Atacama smještena je na visoravni u sjevernom Čileu. Sa svega 15 mm padalina godišnje spada u najsuša mjesta na svijetu – znanstvenici pretpostavljaju da u dijelovima Atacame nije pala „normalna“ kiša u periodu od 1570. do 1971. godine.

Njezino tlo mnoge podsjeća na teren planeta Marsa, pa ne čudi što je i Odiseja u svemiru snimana na tom području kada je trebalo „glumiti“ Mars, a NASA taj prostor koristi za testiranje instrumenata pri potencijalnoj misiji na Mars.

S tako škrtom i surovom klimom, malo tko bi pomislio da u Atacami ima ikakva života. No upravo suprotno – pustinja ima bogatu floru, a unutar njezinih granica pronađeno je čak 500 vrsta bilja koje se adaptiralo na uvjete života ovdje.

Najčešće ćete ovdje pronaći majčinu dušicu, kaktuse i razne vrste trava, pa čak i drveće. Određene vrste drveća tako rastu na visinama od 3000 do 5000 metara nadmorske visine.

Šareni, nježni tepih

Najviše fascinira prizor pustinje u cvatu nakon rijetkih kišnih epizoda. Kao da nastoji kompenzirati sav ne-život u suhim uvjetima, pustinja eksplodira u bojama čak i nakon manjih količina kiše.

Fenomen je inače poznat pod nazivom „pustinja u cvatu“ i nije specifičan samo za Atacamu. No zbog njezine suhoće ipak privlači najviše pozornosti i oduševljenja svaki put kada fotografije ružičastog, žutog i crvenog cvijeća preplave pustinju.

Više od 200 vrsta cvijeća stvara nepregledni šareni tepih, a većina tih vrsti je endemska, specifična samo za područje Atacame.

Turisti, budite oprezni

Cvijeće cvate u periodu od rujna do studenog kada, logično, pada malo više kiše nego inače, a klimatski je taj događaj povezan s valom tople oceanske struje poznate kao El Niño. S obzirom na specifične uvjete koji tamo vladaju, ni cvjetanje se ne događa svake godine – u prosjeku se događa svakih 5 do 7 godina, a traje kratko.

To je ujedno i vrijeme turističke sezone u okolnim gradovima kao što su Huasco, Vallenar, Copiapo, Caldera i drugi jer turisti sa svih strana svijeta dolaze doživjeti ove nestvarno lijepe prizore.

Zbog mnogobrojnih turista i opasnosti koju čovjek može predstavljati za okoliš, brojne udruge za zaštitu okoliša uspješno su lobirale za čitav niz restrikcija i kontrole ulaza u pustinju. Također, provode se informativne kampanje kojima se nastoji upozoriti javnost i turiste o potrebi zaštite tog surovog, a osjetljivog područja.

Mi joj se divimo izdaleka, uz prekrasne fotografije u galeriji i Stingovu Desert Rose u pozadini…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju