Vesela Italija odlazi korak dalje. U mjestu La Morra nalazi se turbo šareno zdanje za koje možda nikad ne biste pretpostavili čemu služi – barem sudeći po bojama koje podsjećaju na omote bombona.

Takozvana Capella del Barolo ili Capella delle Brunate mala je kapelica koju su 1914. godine podignuli lokalni farmeri, a služila je kao skrovište za lošeg vremena. Doduše, nikad nije službeno posvećena, no svi ju i dalje smatraju „ravnopravnom“.

Nešto kasnije, 1970-ih godina, kupila ju je obitelj Ceretto, a svoj prepoznatljivi izgled dobila je 1999. godine kada su se restauraciji priključla dva umjetnika – Sol LeWitt i David Tremlett.

Da li je do dobrog vina iz obližnjih vinograda ili veselog talijanskog duha, ne znamo, no kapelica je završila obojana u kričave i šarene boje. Što bi se reklo: kao bombona! A što je najbolje, šarena je čak i iznutra.

Tako je neočekivano obična i skromna kapelica uz cestu postala turistička atrakcija zbog koje se svake godine održavaju i brojna događanja. Većina ih čak nije vezana uz katoličke blagdane, već suvremenu umjetnost i neizbježno vino i bogatu gastro ponudu.

Pa ako krenete u zapadni dio Italije, između Torina i Genove, znajte da se ovdje možete priključiti brojnim turama kroz vinograde, degustacijama vina i hrane, te fotkanju kraj simpatične kapelice za koju ćete doma vjerojatno morati objašnjavati da nije u pitanju fotošop.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju