Talijanski otok Sardinija novim ograničenjima odlučio je zaštititi svoje spektakularne plaže od prekomjernog turizma. Obala otoka poznata je po svojim netaknutim pješčanim dijelovima, uključujući poznatu ružičastu plažu. No, njegovo primorje također je patilo zbog ponašanja posjetitelja i prenapučenosti. Kako bi zaštitili obalu, na nekim dijelovima otoka ograničili su broj posjetitelja i uveli naknade na nekima od najpopularnijih plaža.

Smještena uz zapadnu obalu Italije, Sardinija ima neke od najljepših plaža u zemlji. Otok se često proglašava jednim od najboljih mjesta u Italiji za odmor. Ali, sama popularnost počela je stvarati probleme. "Crvena plaža", smještena na udaljenom otoku Budelli, privlači tisuće turista na dan ljeti koji se dive njenom veličanstvenom ružičastom pijesku.

No, posjetitelji mogu vidjeti slikoviti pijesak samo iz daljine na brodu. Plaža je bila zatvorena za posjetitelje od sredine 1990-ih nakon što je pijesak počeo nestajati. Lokalne vlasti poduzele su mjere nakon što je otkriveno da turisti krijumčare kilograme pijeska kao suvenire i na taj način uništavaju obalu. Ove godine, također na Budelliju, zabranjen je posjet i plaži Cavaliere.

S druge strane, na nekim plažama odlučili su uvesti restrikcije, te dnevno puštaju samo šezdeset ljudi. Da bi uopće došli tamo, potrebno je platiti 25 kuna putem interneta. Tu su ograničenja i za neke druge plaže – na nekim se ulaz naplaćuje 7,5 kuna, a na drugima je obvezno plaćanje i parkinga za auto, što stoji 75 kuna.

Na zapadnoj obali otoka, smjestila se slavna plaža Pelosa. Prema novim pravilima, dnevno plažu može posjetiti 1500 gostiju, što je značajno smanjenje u odnosu na prošlu godine, kad je određene dane ovdje boravilo i po četiri tisuće kupača. Također, ulaznica je oko 30 kuna, a zabranjeni su i ručnici jer na njima se prenosi dosta pijeska, tako da, možete ležati na ležaljci ili koristiti prostirku.

Inače, kad je o ručnicima riječ, s tim problemom, samo na drugi način, bore se i brojne naše plaže. Mnogi posjetitelji jednostavno ostave ručnike na plaži preko noći, da im čuvaju mjesto. Stoga je već bilo slučajeva da su ručnici jednostavno razbacani ili pokupljeni, a jedan takav je bio i pred tri godine u Tribunju, kad su svi koji se služe ovom "nepoštenom" praksom ostali bez ručnika.

Također, i naše plaže su iz godine u godinu sve krcatije i krcatije, tako da nas ne bi čudilo da se i kod nas uskoro počne ograničavati broj gostiju, barem na nekim mjestima. Iako more pripada svima, ovo je tema o kojoj će se sigurno, i kod nas, prije ili kasnije početi raspravljati.

Ljetovanje u susjedstvu: Gotovo 300 najljepših plaža Mediterana na jednom mjestu La Maddalena, Italija - 1 La Maddalena, Italija - 2 La Maddalena, Italija - 3 +2 La Maddalena, Italija - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju