Australija ni inače nije poznata po nježnim i krhkim životinjskim vrstama, ali ovo je novi nivo. Cesta koja prolazi jednim dijelom nacionalnog parka Kakadu na sjeveru prolazi kroz rijeku aligatora. Nije pretjerano nazvati ju tako, jer su upravo rijeke ovog područja poznate pod nadimkom aligatorske rijeke.

Teško bi to bilo uopće nazvati cestom. Riječ je o poplavljenom prolazu preko rijeke kojeg koriste automobili i zabrinjavajuće hrabri pješaci.

Poznat je po brojnim slučajevima u kojima automobili slete s ceste i završe naopako u vodi. Svake godine deseci vozača zapnu u rijeci. Jasno je zašto ga smatraju najopasnijim prolazom u zemlji, no tu nije kraj.

Opasno kraljevstvo

Uz sam rub ceste, u mutnoj rijeci vrebaju deseci aligatora. Ukupno ih na ovom području živi više od stotinu. Teško ih je primijetiti u vodi koja je nekad nalik plitkom mulju, a nekad poprimi oblik ljute bujne rijeke koja nosi sve pred sobom.

Oni koji su zbog posla morali ovdje putovati, pričaju kako je noću najstrašnije: da bi bolje vidjeli put, moraju ga osvijetliti ručnim svjetiljkama. Prizor je nalik noćnom nebu – samo mračna rijeka i deseci svjetlucavih očiju koje vire iz nje.

Da sve bude stravičnije, tu je statistika koja kaže: „Na svakog aligatora kojeg vidite, dolazi bar jedan kojeg ne vidite. On vam je veća briga.“

Ne planiraju graditi most, a populacija aligatora (koji su ovdje zaštićeni) raste… Zašto ne grade most? Jer lokalni Aboridžini ne žele intervenirati u prirodu ovog područja.

Tko voli, nek izvoli

Donekle je utješna misao da je čovjek siguran dokle god je u unutrašnjosti automobila (pod uvjetom da ne sleti s ceste u vodu). No, što kad se aligator odluči ispružiti nasred ceste i blokira promet u svojoj siesti? Ili ako se auto prevrne i netko zaglavi pod vodom punom aligatora?

Mnogi se pitaju zašto itko uopće koristi ovaj prijelaz. Neki jer nemaju druge, neki zbog nestrpljivosti jer je ovo puno kraći (mogli bismo reći i jedini) put, a neki iz čistog adrenalina.

Prolaz se nalazi u zabačenom, „divljem“ dijelu sjeverne Australije gdje ne živi mnogo ljudi, a turista nema mnogo. Stoga u blizini ni nema drugih cesta koje vode preko rijeke.

Postoji samo nekoliko mjesta u okolici koja su urbanija, poput gradića Jabiru - u njemu je čak i zgrada hotela izgrađena u obliku aligatora.

No, jedini pravi ljudski „vladari“ ovog područja su starosjedioci Aboridžini, a teritorij spada pod Nacionalni park. Uprava je povjerena Aboridžinima i zaposlenicima parka, poznatog po rijekama aligatora. Da biste ušli u njega treba vam posebna dozvola, no zato tijekom sušne sezone za turiste postoji opcija izleta i promatranja aligatora. Pa tko voli…

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju