Taman kad pomislimo da smo vidjeli bar ono najslavnije od Italije i da znamo što sve možemo očekivati, dočeka nas novo iznenađenje. Što kažete na izlet u istovremeno tragični i romantični srednji vijek, među zidine u kojima se skrivala zabranjena ljubav koju je opjevao i sam Dante Alighieri? I mislili smo da biste bili zainteresirani, stoga krećemo na putovanje preko Jadrana, na istočnu obalu Italije.

Gradara je ime srednjovjekovnog dvorca koji se smjestio u istoimenom gradu regije Marche, u središnjoj Italiji. Riječ je o jednom od najbolje očuvanih talijanskih dvoraca iz perioda između 11. i 15. stoljeća, smještenog manje od sat vremena vožnje od San Marina.

Nalazi se na brdašcu izdignutom u visinu od 140 metara, što znači da vas s balkona dvorca čeka veličanstven panoramski pogled na zelenilo i sela u nizini. Štite ga masivne zidine, od kojih je najdulja dugačka čak 800 metara. Kada uđete u njegove labirinte, prolaze i dvorišta, imate osjećaj kao da ste ušli u grad za sebe. Pa, na neki način i jeste.

Izgradila ga je moćna obitelj De Griffo u 12. stoljeću, no s vremenom su ga nadograđivali i drugi vlasnici. Naravno da nije moglo bez teritorijalnih pretenzija na tog ljepotana, pa su tako i njegovu srednjovjekovnu povijest obilježile neslavne borbe talijanskih velikaških obitelji.

A što bi dvorac bio bez romantične (i tragične) legende? Povijest ovog dvorca, prema predaji, pisali su Paolo i Francesca. Zaljubljeni par nije imao sreće niti naklonost društva u svoje vrijeme. Francesca je imala muža koji je, otkrivši njihovu aferu, ubio Paola. Cijeli događaj ovjekovječio je Dante Alighieri u svojoj Božanstvenoj komediji. Zbog svega toga dvorac danas nosi nadimak „Dvorac ljubavi“.

Posjetitelje također zadivljuje pogled na pitoreskno staro selo u podnožju, naročito čarobno noću kada zasja u mraku, usred šume drveća koja okružuje cijelo mjesto.

Ne čudi stoga što je ovo jedan od najposjećenijih spomenika regije. U njemu se često odvijaju koncerti i održavaju umjetničke izložbe, a tu je i povijesni muzej. Stoga provjerite raspored događanja prije nego što ga posjetite, da ne biste promašili dan kada se ovdje život vraća u punom sjaju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju