Aix-en-Provence možda jest divan francuski grad na jugu, nadomak Mediterana, no zimi nije najtoplija destinacija. Ipak, već krajem siječnja grad polagano počinje dobivati žute i zlatne tonove koji nagovještavaju dolazak proljeća i toplijih dana.

Upravo je to jedan od dobrih razloga za posjetiti francusku rivijeru van turističke sezone. Tako su razmišljali i bogataši 19. stoljeća koji su se tada sjatili na jug i podigli romantične vile i palače kako bi uživali u svojim raskošnim vrtovima daleko od oštre zime. Njihovi vrtlari tako su donijeli i mimoze koje su pedesetih godina pretprošlog stoljeća posađene duž rivijere.

Možda najljepši ostatak tog vremena je tzv. Ruta mimoza, čak 130 kilometara duga cesta koja vodi od mjesta Bormes-les-Mimosas (gdje rezidenciju ima i francuski predsjednik) do grada Grasse, poznatog i kao „prijestolnica parfema“.

Od siječnja do ožujka Rutu mimoza posjete brojni turisti, a duž rute mogu se pronaći brojne radionice, dućani i aktivnosti organizirane za ljubitelje cvijeća, mirisa i kozmetike. Pomalo je teško odrediti vrhunac sezone cvata jer ovisi o vremenskim uvjetima koji se mijenjaju svake godine, no sigurno ćete uživati u prizorima čak i ako promašite koji tjedan ili mjesec.

Svakako pritom iskoristite priliku i posjetite Tanneron, selo na vrhu brda koje u sezoni cvata mimoze postane potpuno žuto. Tu su i šarmantna mjestašca Sainte-Maxime i Saint-Raphael, te naravno Bormes-les-Mimosas, poznat po svojim „selima u cvatu“ i nadimku – prijestolnica mimoza…

Montparnasse: Pariška boemska četvrt u kojoj su sreću i grijeh okusili najveći velikani Montparnasse, Francuska - 1 Montparnasse, Francuska - 2 Montparnasse, Francuska - 3 +3 Montparnasse, Francuska - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju