Val di Non ili dolina Non proteže se sjeveroistočnim dijelom Italije, a zovu je jednom od najljepših dolina u zemlji. Naime, ovdje možete doći u bilo koje godišnje doba i pronaći ljepotu i sadržaj.

No, kako sami otkrivaju tajnu: to baš i nije dolina, premda se tako zove. Ako zamišljate beskrajne zelene površine, pokušajte radije zamisliti prostranu visoravan pod suncem, s jezerom u sredini i padinama podno planina – bit ćete bliže pravoj slici.

Sa zapadne strane počinju velebni Dolomiti, a duž „doline“ pružaju se prelijepa sela, polja jabuke, čak 28 dvoraca, jezera pa i kanjon na sjeveru u kojem se možete voziti kajakom.

Najživotnije mjesto je Cles, selo u koje se dolazi kupovati, družiti, poslovati… Cles ima i povijesni dio u kojem se nalaze brojne vile i palače, te slavni Doss de Pez park s čije se „terase“ pruža prekrasan pogled na dolinu i jezero.

Potom dolaze voćnjaci u kojima su posađene tisuće drva jabuke, a koji su slavni po prekrasnim zalascima sunca. Car Franjo Josip i njegova supruga Elizabeta (Sisi) obožavali su provoditi svoje praznike upravo ovdje. A čak nisu ni imali sav sadržaj koji mi sretnici danas imamo: golf klub, bazene, igrališta za tenis, zidove za penjanje, muzeje…

Kako je riječ o regiji bogatoj poviješću, tako ne morate ni ići u muzeje da biste doživjeli povijest i umjetnost. One su ovdje na svakom koraku: od brojnih starih crkvi do dvoraca kao što je Trenino dei Castelli.

Naravno, ovdje je naglasak na prirodi, pa svakako nemojte propustiti posjet jezerima Lago di Santa Giustina i Lago di Tovel, dvorce okružene zelenilom kao što su Castel Cles i Castel Thun, te vožnju kajakom kroz kanjon Novella. 

 Nakon svega, vjerojatno ćete dobro ogladniti pa vam preporučamo da isprobate delicije od jabuke, kao i specijalitet od biranih dijelova svinjetine -  mortandelu (ne mortadellu!), špek, tjesteninu sa sirom i orasima… I ne vraćajte se barem tjedan dana 😉

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju