Ne zovu ga bez razloga jednim od najljepših europskih dvoraca, niti mu je bez pokrića dan nadimak „kralj irskih spomenika“. Velebni Rock of Cashel smjestio se na jugu Irske, kraj ceste koja povezuje Dublin i Cork, pa je prilično jednostavno doći do njega da se uvjerite sami.

Rock of Cashel ili kako ga još zovu „Stijena kraljeva“ ili „Stijena Svetog Patrika“, mjesto je na kome je Sveti Patrik pokrstio kralja Munstera u 5. stoljeću. Munster je bio kraljevstvo na jugu današnje Irske koje je postojalo od 1. stoljeća prije nove ere pa sve do 12. stoljeća. Upravo ovaj dvorac je stoljećima bio sjedište kraljeva Munstera prije nego su Normani izvršili invaziju na ovo područje.

Nažalost, danas nije ostalo mnogo artefakata iz tog perioda. Čak je i najveći dio ovog velebnog kompleksa očuvan „tek“ iz 12. i 13. stoljeća kada je obnavljan i proširen. Unatoč tome, smatra se jednim od najvažnijih lokaliteta koji nam omogućuju da vidimo kako je izgledala srednjovjekovna keltska umjetnost i kultura.

Tome svjedoče velebni kameni okrugli toranj visok čak 28 metara, kapelica kralja Cormaca Mac Carthaigha iz 12. stoljeća, te katedrala iz 13. stoljeća. Ovo područje vidjelo je i tragedije modernog doba, sukobe koji su se nastavili do današnjih dana – jedan od njih je onaj između Engleza i Iraca kada je sredinom 17. stoljeća ovdje ubijeno mnoštvo irskih vojnika i svećenika, a brojni važni vjerski artefakti su uništeni.

Danas je situacija ipak mirnija i sigurnija, pa je Rock of Cashel popularna turistička destinacija koju je posjetila i sama kraljica Elizabeta II. tijekom svoje posjete Republici Irskoj 2011. godine.

Prema legendi, stijena od koje je Rock of Cashel nastao nastala je od obližnje planine Devil's Bit nakon što je Sveti Patrik na nju prognao samog Nečastivog. Po njegovu egzilu, stijena s planine se odlomila i stigla sve do ovog područja, postavši time svojevrsni kamen temeljac za spektakularno zdanje koje danas možemo vidjeti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju