Gdje god su Rimljani prolazili, gradili su, između ostalog - kazališta i amfiteatre. Mnogi od njih još uvijek se mogu pronaći u raznim stanjima raspadanja i očuvanosti. Neka kazališta, poput starog rimskog kazališta u Kartagi u Tunisu, i danas služe za izvođenje predstava. Ipak, ovo je priča o još jednom bolje očuvanom.

Najbolje očuvanim kazalištem na svijetu iz antičkog doba smatra se amfiteatar Aspendos u Turskoj, nedaleko od obalnog mediteranskog grada Antalije (najveće tursko ljetovalište). Turska je jedna od onih zemalja koja pršti drevnim ruševinama, uključujući neke od najbolje očuvanih rimskih ruševina koje još uvijek stoje. Dugo nakon pada Zapadnog Rimskog Carstva, Istočno Rimsko Carstvo održalo se još tisuću godina na istoku, postupno se pretvarajući u Bizantsko Carstvo.

Aspendos - 2 Aspendos - 2 (Foto: Getty Images)

Aspendos je nekoć bio grčko-rimski grad, udaljen 40 kilometara istočno od moderne Antalije. Postojao je i prije dolaska Rimljana i bio je važan grad povijesne regije Pamfilije oko 5. stoljeća prije nove ere. Kad se kaže važan, ponajprije se misli kako je bio bitno trgovinsko središte. Nakon što su kroz njega prošle razne vlasti (uključujući perzijsku i grčku), 190. godine prije nove ere pao je u ruke Rimljana.

Grad je nastavio živjeti, ali je polako propadao tijekom rimskih i kasnije bizantskih vremena, prije nego što je na kraju napušten. Ipak, prije napuštanja, Rimljani su sagradili već spomenuti amfiteatar, koji je služio kao kazalište.

Kazalište u Aspendosu općenito se smatra najočuvanijim antičkim kazalištem. Impresivno je, a svojevremeni kapacitet je brojao 7 tisuća sjedećih mjesta. Izgrađeno je za vrijeme vladavine cara Marka Aurelija (koji je vladao od 160. do 180. godine).

Iako je izgrađeno na vrhuncu Rimskog Carstva, kazalište ima mnoge grčke karakteristike, jer je dio natpisa ispisan na grčkom i latinskom jeziku. Sastoji se od dva dijela - gornji dio ima 20 redova sjedala, a donji 21 red sjedala. Dvokatna zgrada pozornice ostala je uglavnom netaknuta, a akustika kazališta je izvrsna.

Aspendos - 4 Aspendos - 4 (Foto: Getty Images)

Nakon kraha Rimskog/Bizantskog Carstva, kazalište je popravljeno i korišteno za druge svrhe. Inače, mnogi od sačuvanih rimskih spomenika bile su građevine koje su uspjele pronaći drugu namjenu nakon što je Rimsko Carstvo ostarjelo ili propalo. Na primjer, najbolje očuvani rimski hramovi obično su pretvoreni u crkve, a akvadukt, Pont du Gard, u Francuskoj, korišten je kao most za naplatu cestarine.

Također, ljubitelji povijesti će biti sretni kad čuju kako postoji mnogo drugih velikih rimskih ruševina koje možete otkriti u Aspendosu osim kazališta. Ostale ruševine uključuju stadion, dio rimskog akvadukta, rimske kupelji, baziliku, agoru (grčki trg, javni prostor)... U blizini se nalazi i rimski Eurimedonov most koji je rekonstruiran u 13. stoljeću.

Dakle, tko se odluči na ljetovanje u Antaliji i otisne se 40-ak kilometara dalje, imat će što vidjeti. A ako je zaljubljenik u povijest, možda bolja polovica - i počne kleti dan kad su se odlučili na odmor u Turskoj :) . 

Zagonetna kultura: Sve što niste znali o moćnim Etruščanima, prethodnicima Rimljana Etruščani - 1 Etruščani - 2 Etruščani - 3 +1 Etruščani - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju