Tko je spavao na satu geografije ili je previše gledao turske serije, pa misli da je Istanbul glavni grad Turske? Ako ste jedni od tih, nije strašno – mnogima se događa, a nepravdu su doživjele i brojne druge prijestolnice kojima je često greškom oduzet taj status. Provjerite svoje znanje s devet zemalja čiji vas glavni gradovi lako mogu zbuniti.

1. Glavni grad Kanade je…

Mnogi bi najprije pomislili na Toronto ili Vancouver, no kanadska prijestolnica zapravo je Ottawa. Poznata je po raskošnoj viktorijanskoj arhitekturi koja se nadvila nad rijekom Ottawom, a njezini službeni jezici su engleski i francuski.

2. Glavni grad Australije je…

Sydney ili Melbourne? Bitka za krunu glavnog grada trajala je dugo i vodio je Melbourne, dok na kraju nije podignut potpuno novi grad: Canberra. Mjesto za gradnju odabrano je 1908. godine sporazumom Sydneya i Melbourna, a gradnja je počela 1913. godine.

3. Glavni grad Brazila je…

Glavni grad najveće južnoameričke države nije Rio de Janeiro. Znamo, znamo, zaslužio je to zbog popularizacije Brazila u svijetu, no to ne ide tako. Prijestolnica Brazila je Brasilia, smještena u unutrašnjosti zemlje na visoravni Planalto cental.

4. Glavni grad savezne države Kalifornije je…

Hm, Los Angeles ili San Francisco? Točan odgovor je: nijedan. Premda je Los Angeles njezin najveći grad, prijestolnica je manji i manje poznati – Sacramento.

5. Glavni grad Maroka je…

Otići u Maroko i ne vidjeti Marakeš moglo bi se usporediti s onom starom "otići u Rim, a ne vidjeti Papu". Većina turista u Maroku posjetit će tako i Marakeš i Casablancu, no ne i glavni grad: Rabat. Njegovo ime označava utvrđenu palaču – inače lokaciju upisanu na popis UNESCO-ove svjetske baštine.

6. Glavni grad Turske je…

Kada pomislimo na Tursku, prvo pomislimo na Istanbul, a potom i na druga mjesta. Zbog toga mnogi na pitanje koji je glavni grad Turske automatski odgovore: Istanbul! Međutim, turska prijestolnica nalazi se istočnije, u unutrašnjosti zemlje, a zove se – Ankara.

7. Glavni grad Švicarske je…

Švicarska je konfederacija koja se sastoji od 26 kantona. Svaki od njih ima svoju prijestolnicu, a premda je Zürich najveći, najbogatiji i najpoznatiji grad Švicarske, njezina prijestolnica zapravo je – Bern.

8. Glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata je…

Jeste li prvo pomislili na Dubai? Ako jeste, razmislite opet. Ako ste pomislili na Abu Dhabi, čestitamo. Glavni grad Abu Dhabi osnovan je 1970. godine i odmah je iduće godine postao prijestolnica iako ni danas nije najveći grad UAE-a.

9. Glavni grad Škotske je…

Jest da je Glasgow najveći grad Škotske, prepun muzeja, klubova, kazališta i bogate glazbene scene… No, kada su u pitanju ozbiljne stvari, o njima odlučuje škotski parlament smješten u glavnom gradu Edinburghu.

Ovo bi svatko trebao probati: "Road tripovi" koje bi trebalo proći jednom u životu! Atlanterhavsveien, Atlantska cesta, Norveška - 6 +0 Atlanterhavsveien, Atlantska cesta, Norveška - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju