Neki vole putovati avionom, neki vlakom, no mnogima i dalje najdraže putovanje ostaje ono automobilom. Naime, u tom slučaju, možete svugdje zastati, vidjeti dodatno neke stvari koje nisu označene kao znamenitosti na mapama i putovati svojim tempom. E pa, ako ste i vi ljubitelj putovanja autom, odvažite se na jedan od sljedećih izleta koje donosimo s portala Timeout.

Route 66 (SAD)

Ne bi bilo pogrešno izjaviti kako je Route 66 najslavnija cesta na planeti. Put od ravno 3665 kilometara između Chicaga i Los Angelesa trajno je urezan u američku kulturu zahvaljujući nebrojenim knjigama, pjesmama, TV emisijama, filmovima... Route 66 ne naziva se glavnom ulicom Amerike bez razloga. Ako ikako možete, uzmite minimalno dva tjedna i uživajte u legendarno putovanju.

Garden Route (Južnoafrička Republika)

Ako imate velika očekivanja od ove rute, nećete biti razočarani. Prekrasna južnoafrička cesta koja vodi od od Cape Towna do Gqeberhe (bivši Port Elizabeth) pokazuje u najboljem svjetlu nevjerojatni krajolik zemlje, koji uključuje zapanjujuću prirodu i šarmantne obalne gradove. Cijeli put od tristotinjak kilometara možete prevaliti u jednom danu, no puno veći doživljaj će biti ukoliko uzmete par dana vremena.

Atlanterhavsveien, Atlantska cesta, Norveška - 6 Atlanterhavsveien, Atlantska cesta, Norveška - 6 (Foto: Getty Images)

Atlantska cesta (Norveška)

Ne moraju sva putovanja biti višednevna. Ponekad je izlazak na nekoliko sati prekrasne vožnje uz čudesne poglede sve što je potrebno. Norveška Atlantska cesta duga je nešto više od 8 kilometara, ali svaki centimetar je zadivljujući. Cesta vijuga oko zapadne obale, prelazeći zadivljujući krajolik, toliko lijep da se cestu često titulira kao "najljepše putovanje automobilom na svijetu".

Ruta 40 (Argentina)

Argentinska Ruta 40 proteže se duž Anda, pokrivajući nevjerojatnih 5194 kilometra od Punta Loyole na jugu do La Quiaca na sjeveru. Nepotrebno je reći kako je ovo najduža cesta u Argentini i jedna od najdužih na planeti. Samo to je čini vrijednim putovanja, no tu su i mnoge druge stvari. Zahtijeva planiranje i dosta hrabrosti, ali jezera, glečeri, nacionalni parkovi i planine čine vožnju itekako vrijednom.

Pula – Dubrovnik (Hrvatska)

I za kraj, valja reći kako i mi imamo konja za trku! Cesta koja spaja hrvatsku obalu, odnosno Pulu s Dubrovnikom, duga je nešto više od 700 kilometara, a vozeći se njome vrijedi zastati u Rijeci, Zadru, Šibeniku, Splitu... I za ovu rutu potrebno je uzeti minimalno par dana, kako biste u miru istražili sve ljepote Lijepe naše.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju