Qin Shi Huang, prvi kineski car, sagradio je ogromnu vojsku od terakote za koju je bilo zamišljeno da ga štiti u zagrobnom životu. Grobni kompleks u Xi'anu veličine grada opremljen je svime što caru trebati u zagrobnom životu. Poput Egipćana, stari su Kinezi vjerovali da će ih predmeti koje ponesu sa sobom u grob pratiti u zagrobnom životu.

No umjesto da pokopa stvarne ljude sa sobom pod zemlju, car je stvorio glinene reprodukcije ratnika, slugu, konja i drugih predmeta. Unatoč tome što su arheološka iskapanja trajala vrlo dugo, arheolozi još nisu do kraja otkrili sve ratnike. Ukupno su otkrili oko dvije tisuće vojnika i vjeruju da ih je šest tisuća ostalo neotkriveno. Žarišna točka grobnice, carevo počivalište, nikada se ne smije ni dotaknuti zbog opasnog materijala koji se nalazi u blizini. Dakle, čak i više od 2000 godina kasnije, slavna vojska od terakote još uvijek uspijeva zaštititi svog cara od ruku živih, tako da možemo zaključiti da je car zbilja u svom naumu i uspio.

Terakota vojska - 9 Terakota vojska - 9 (Foto: Shutterstock)

Tijekom svoje vladavine car Qin ne samo da je porazio vojske u šest kineskih država već ih je i masakrirao. Kao rezultat toga, bojao se da će ga vojska iz tih država progoniti u zagrobnom životu, pa je izgradio svoju vojsku od terakote. Jedan od razloga zbog kojih vojska od terakote gleda na istok jest taj što je okrenuta u smjeru iz kojeg bi neprijatelj vjerojatno došao da napadne podzemni mauzolej.

Nakon što je preuzeo prijestolje u trećem stoljeću prije nove ere, car Qin Shi Huang naredio je izgradnju Terakotske vojske. Više od 700 tisuća radnika provelo je 40 godina radeći danonoćno kako bi završili vojnike i grobnicu. Radnici su oblikovali noge, ruke, torzo i glave i potom ih spajali. Mnogi radnici i zanatlije umrli su tijekom izgradnje, a neki su vjerojatno pogubljeni kako bi lokacija grobnice i blaga ostala tajna. Kad je posao konačno dovršen 206. godine prije nove ere, Qin je već bio mrtav četiri godine.

Nevjerojatno je da je svaka od 8000 statua drugačija i jedinstvena na svoj način. Ako ih pažljivo pogledate, primijetit ćete suptilne razlike koje su majstori uključili kako bi razlikovali pojedinog vojnika. Dok su radnici koristili samo oko osam različitih kalupa za vojnike, svaki ratnik ima vlastite crte lica, koje su dodane u glini. Osim što je podijeljen u različite činove, pješaštvo, strijelce, generale i konjicu, svaki vojnik ima jedinstvene izraze lica, odjeću i frizuru. Također imaju različite visine, a oni viši predstavljaju generale. I naravno, svi su rađeni u prirodnoj veličini. No nisu fascinantni samo ratnici već i neke životinje, poput konja.

Terakota vojska - 5 Terakota vojska - 5 (Foto: Shutterstock)

Dulje od 2200 godina vojska je ostala netaknuta pod zemljom. Nitko nije znao za njih sve do 1974. godine, kada ih je grupa farmera otkrila dok su kopali bunar u Xi'anu. Kineska je vlada, naravno, istražila to područje i ono se pretvorilo u jedno od najvećih arheoloških nalazišta u zemlji.

Iako je danas živa poznata kao jedna od najotrovnijih kemikalija na svijetu, stari su je Kinezi smatrali eliksirom života. Car Qin, u svojoj potrazi za vječnim životom, redovito je uzimao tablete žive, što je vjerojatno doprinijelo njegovoj smrti.

Carevo vjerovanje u živu također može značiti da je njegova neistražena grobnica okružena rijekama te tvari. Iako je vojska od terakote otkrivena prije gotovo 50 godina, iskopano je samo jedan posto careve grobnice. U početku su se arheolozi brinuli da bi iskapanje moglo oštetiti carevo tijelo i artefakte u grobnici, ali najveća je briga zasigurno sigurnost.

Zmajeva vrata: Nevjerojatne litice s tisućama špilja u kojima možete pronaći i "recepte za dug život" Longmen Grottoes - 4 Longmen Longmen Grottoes - 2 +1 Longmen Grottoes - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju