Suradnici Lonely Planeta odabrali su najbolja mjesta za posjet u 2022. godini. Na vrhu ljestvice zasjeli su Cookovi otoci. Riječ je o skupini od 15 rajskih otoka u Tihom oceanu, u Polineziji, otprilike 3000 kilometara udaljenih sjeveroistočno od Novog Zelanda.

Arhipelag se sastoji od dvije skupine otoka – šest sjevernih, uglavnom koraljnih atola, i devet južnih otoka, uglavnom vulkanskog porijekla. Najveći i najviši među njima je Rarotonga, koji se prostire na oko 67 četvornih kilometara.

Finska - 1 Zanimljivosti Znate li koja je Hrvatska na listi? 10 zemalja s najviše otoka na svijetu

Lonely Planet kaže da je Cookovim otocima dodijelio zlatnu medalju "zahvaljujući inovativnim strategijama za promicanje ekoloških inicijativa u južnom Pacifiku".

"Različiti krajolici uokvireni udaljenim prostranstvima najvećeg oceana na svijetu obećavaju aktivnu avanturu, kulturnu interakciju i kulinarske užitke", dodali su.

Ovdje obavezno treba iskusiti ronjenje u laguni Muri, posjet špiljama na otoku Atiu, ali i kupovinu na tržnici Punanga Nui na Raratongi.

Lonely Planet svake godine izdaje knjigu s preporukama za putovanje po imenu Best in Travel. Na drugom mjestu njihove ljestvice država koje treba posjetiti u 2022. godini našla se Norveška, a slijede je Mauricijus i Belize.

Na petom mjestu ljestvice zasjeli su hrvatski susjedi – Slovenci, a top 10 završavaju Angvila, Oman, Nepal, Malavi i Egipat. Uz najbolje države, Lonely Planet je tradicionalno preporučio i najbolje gradove te regije za posjet.

Što su točno preporučili, pročitajte u nastavku teksta:

Najbolje regije za posjet u 2022.:
1. Westfjords, Island
2. Zapadna Virginia, SAD
3. Xishuangbanna, Kina
4. Obala Kenta, Ujedinjeno Kraljevstvo
5. Portoriko, SAD
6. Shikoku, Japan
7. Pustinja Atacama, Čile
8. Scenic Rim, Australija
9. Otok Vancouver, Kanada
10. Burgundija, Francuska

Bled Putovanja Odabrao Lonely Planet: 10 mjesta koja treba posjetiti barem jednom u životu

Najbolji gradovi za posjet u 2022.:
1. Auckland, Novi Zeland
2. Taipei, Tajvan
3. Freiburg, Njemačka
4. Atlanta, SAD
5. Lagos, Nigerija
6. Nicosia, Cipar
7. Dublin, Irska
8. Mérida, Meksiko
9. Firenza, Italija
10. Gyeongju, Južna Koreja

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju