Iako smo gotovo svi promijenili planove koji se tiču putovanja zbog koronavirusa, maštati srećom, i dalje nije zabranjeno, a jednog dana će i korona biti prošlost. Tad će vam dobro doći drugo izdanje knjige koju je izdao Lonely Planet – Ultimate Travel List, a koja donosi 500 najboljih svjetskih mjesta koja treba obići.

Naravno, mi ih nećemo sad predstaviti sve jer biste tad samo ovaj članak čitali par sati, ali zato, TOP 10 izgleda ovako:

10. Šetnja oko Annapurne, Nepal

Šetnju prilikom koje ostajete bez daha, trebaju isprobati svi penjači, planinari ali i obični zaljubljenici u hodanje. Prolazeći ovim dijelom, obići ćete rižina polja, pašnjake jakova, ali i snježni planinski prijelaz Thorung La. Neki dijelovi su teški i na visokoj nadmorskoj visini, kao jezero Tilicho, ali s obzirom kakav odmor tijela i duše ovdje možete doživjeti – isplati se.

Annapurna - 2 Annapurna - 2 (Foto: Goran Goldin i Dora Mužina)

9. Salar de Uyuni, Bolivija

Kad posjetite Salar de Uyuni, najveću slanu površinu na svijetu, osjećat ćete se kao da hodate kroz oblake. Posebna stvar se događa nakon kiše, kad voda na slanom jezeru stvara iluziju stakla i pretvara jezero u ogledalo koje odražava nebo iznad! Jasno, situacija je zanimljiva i kad nema padalina te površina „presuši“, pa je sve „išarano“ neobičnim oblicima...

8. Angkor hramovi, Kambodža

Čudesni hramovi okruženi džunglom koji se nalaze na popisu UNESCO – ve baštine, svakako treba posjetiti. Angkor Wat, najpoznatiji kompleks hramova, predstavlja zapravo planinu Meru, na kojoj stoluju hinduistički bogovi. Također, recimo da Lonely planet ove hramove naziva i „spomenikom ljudskoj domišljatosti“.

Angkor Wat - 2 Angkor Wat - 2 (Foto: Profimedia.hr)

7. Iguazu vodopadi, Brazil – Argentina

Vodopadi koji dijele Brazil i Argentinu, sastoje se od 275 slapova, a najviši, poznat i po nazivu Vražje grlo, dubok je 80 metara. Gledanje ovih vodopada jedinstveno je iskustvo, jer tu itekako osjetite moć prirode. Buka je tolika da sugovornika čujete tek kad vam priča na uho, a vodopadi pokazuju ljepotu i neukrotivost prirode.

6. Bledsko jezero, Slovenija

Na ovom pitoresknom jezeru do kojeg nam treba koji sat vožnje, smjestila se neobična crkva smještena na otočiću prepunom zelenila. U crkvu su nekad dolazili hodočasnici, a u 19. su pak stoljeću, ovdje odmarali članovi kraljevske obitelji. Danas turisti uživaju u šetnji ili bicikliranju, a uvijek možete iznajmiti i brodić te veslati jezerom.

Bled Bled (Foto: Thinkstock/Guliver)

5. Nacionalni park Yellowstone, SAD

Ovaj nacionalni park najveće je geotermalno područje na planeti, i upravo zbog toga je i stekao najveću popularnost. Gejziri, kojih je aktivnih preko 500 uključujući i najslavniji b, ali i mnoštvo divljih životinja kao što su bizoni, vukovi i grizliji, jedan su od razloga zašto ljudi ovdje rado hodočaste.

4. Okavango delta, Bocvana

Svake godine ovu deltu poplavi voda s angolskog gorja. Također, tko želi vidjeti divlje životinje, teško da može naći bolje mjesto – slonovi i sve vrste gmazova, deltu čine jednom od top safari destinacija. Obići je se može vožnjom čamcima, ali i tradicionalnim brodovima poznatima kao „mokoro“.

3. Nacionalni park Uluru Kata Tjuta, Australija

Ovaj čudesni pješčani monolit već ste zasigurno negdje vidjeli, a recimo kako je ovo posebno i sveto mjesto za narod Anangu, koji vjeruju da ovdje obitavaju duhovi njihovih predaka. Prošećite uokolo stijene, a putem možda naletite na kakvog klokana, koalu ili dinga.

2. Otočje Galapagos, Ekvador

San zaljubljenika u prirodu i svih eko putnika, Galapagos je dom za neka od najšarenijih bića na svijetu, uključujući iguane, kornjače, pingvine i tuljane. Dodatno, vulkanske stijene, čudesna boja mora, kao i raznovrsni eko sistem, još su neki od razloga zašto je ovo otočje plasirano na drugom mjestu.

Galapagos - 7 Galapagos - 7 (Foto: Vanja Paris)

1. Petra, Jordan

Nekad gotovo napušteni grad, koji je bio u zaboravu tisuću godina, savršeno je mjesto za avanturiste koji žele posjetiti unikatnu destinaciju. Nekad je ovdje živio narod Nabatejaca, a danas mnogi turisti dolaze i oduševljavaju se ovim gradom u stijeni, koji se naravno nalazi i pod zaštitom UNESCO – a.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju