Hrastovička gora niska je gora obrasla šumom tek nekoliko kilometara jugozapadno od Petrinje. Ovo popularno rekreacijsko odredište Petrinjaca, puno je manje poznata među planinarima. Dio je Hrvatske planinarske obilaznice, a do njezina 415 metara visokog vrha vode markirane i održavane planinarske staze.

Vrh je zbog guste šume kestena bez pogleda, a njegovo službeno ime Cepeliš, prema selu koje se nalazi u podnožju, čut ćete rijetko jer se obično naziva Piramida, prema geodetskom stupu visokom 17 metara, sagrađenom na vrhu prije nešto manje sto godina.
Zahvaljujući Hrvatskom planinarskom društvu Zrin iz Petrinje u to su doba uređene i staze do vrha, a 1938. godine uz vidikovac je otvorena i planinarska kuća, koja je već sljedeće godine zbog velike posjećenosti proširena.

Sav je trud petrinjskih planinara, zajedno s kućom i vidikovcem, uništen u Drugom svjetskom ratu, a planinarstvo na Hrastovičkoj gori ponovno će oživjeti 1979. kada su osnovani PD Petrinja i PD Sisak. Staze su uređene, a na mjestu devastiranog planinarskog doma izgrađen je novi - Planinarski dom Matija Filjak.

Oko geodetskog stupa visokog bio je izgrađen drveni vidikovac, koji je zbog dotrajalosti 2019. godine zamijenjen metalnom konstrukcijom. U potresu 2020. geodetski stup je teško oštećen pa je nešto kasnije i uklonjen. Vidikovac i dalje stoji i s njega se pruža lijep pogled na Vukomeričke gorice, Pokuplje, Petrinju, Sisak, Posavinu i Zrinsku goru.

Put kestena

Do vrha vodi i lijepa tematska staza nadahnuta bogatom kestenovom šumom - Put kestena, s uređenim odmorištima sa stolovima i klupama, putokazima i sjenicama.
Staza počinje kod kafića Zelena dolina u Hrvatskom Čuntiću, prolazi mostom preko Petrinjčice, pa asfaltiranom cestom prema selu Gornja Bačuga.

Prolazi uz presušeno Pecko jezero na 380 metara nadmorske visine, uz koje se veže lijepa legenda koju su umjetnički obradili Ivan Trnski i Đuro Arnold.

Priča je to o Prokletniku s Peckog jezera, ljubomornom banu lažljivcu, prokletom i osuđenom na vječnu samoću na dnu jezera, kojega je ipak dotakla iskrena ljubav siromašnoga ribara Ive i plemenitaške kćeri Katarine. Iako je Ivu prvo povukao na dno jezera i okovao lancima, kada se tužna Katarina pokušala u jezeru utopiti, to je dotaklo njegovo hladno srce i oboje ih je oslobodio. Time se i sam riješio kletve, a Pecko je jezero - presušilo. Na tom mjestu i danas se u magli mogu vidjeti siluete dvoje zagrljenih ljubavnika, kažu.
Od Peckog jezera brzo se stiže do prirodnog vidikovca s nadstrešnicom s kojeg se pruža lijep pogled na Zrinjsku goru, dolinu Petrinjčicu i samostan u Čuntiću

Planinarska kestenijada

Na Putu kestena sigurno je najživlje kada se održava Planinarska kestenijada, prvi dio dvodnevne petrinjske kestenijade. Ove se godine planinari na Hrastovičku goru u subotu 12. listopada, a čitav Planinarski dom Matija Filjak i livade oko njega mirišu na kestene i dobar provod.

Na pohod se kreće sa na Strossmayerovog šetališta u Petrinji, gdje će se planinari i obožavatelji kestena skupljati od 8.30 – 9.00 sati, a polazak je predviđen za 9 i 15. Tko je od kraće hodnje, neka pričeka još pet minuta i ukrca se u autobus koji vozi do Hrastovice, ali od tamo će ipak morati pješice.

A na vrhu – kesteni, sport i glazba. Glory days revival band pobrinut će se za dobru atmosferu, sportski animatori za to da se ne ohladite, a bogata gastronomska ponuda da čitav dan govorite punim ustima – što od pečenih kestena, što od kesten pirea i kolača, ali i od raznih drugih delicija lokalnih OPG-ova. Povratak autobusom iz Hrastovice planiran je u 17:30 sati.

Ako se i dalje niste zasitili kestena, nastavite u istom tonu i u nedjelju, kada se nećete morati niti malo uspinjati jer se program održava u Petrinji. Posjetitelje će zabavljati Klapa Kolapjani, Bacchus Khan i Lidija Bajuk, a osim kestena i domaće gastronomske ponude na Strossmayerovu šetalištu svoj će rad pokazati kulturne udruge, a u goste stiže i Festival Igračaka.

 

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju