Hrvatska je iznimno popularna destinacija među Britancima, a pogotovo naša obala. Ne čudi, stoga, što je britanski Independent odlučio pobliže upoznati svoje građane s Lijepom našom. Točnije, s našim glavnim gradom, koji se često puta zaobilazi nauštrb odlaska u Dubrovnik, Split, na Hvar i druge bisere Jadranskog mora.

"Hrvatski kreativni i slobodoumni glavni grad je spokojno mjesto za posjet", započinje tekst novinarka Lucie Grace za Independent. Ona ističe kako je Zagreb cjenovno prihvatljiv, ugodan i prepun zapanjujuće arhitekture, ali i prilike da se ljudi opuste u prirodi u njegovim vrtovima, parkovima i uz jezera.

Slika nije dostupna Putovanja Po šumama i parkovima: Zagrebačke zelene oaze kojima možete šetati, planinariti ili biciklirati

"Najugodnije je to što Zagreb gaji opipljiv duh neovisnosti, izbjegavajući velike trgovačke lance u korist manjih trgovaca, butika i kafića bez ijednog vozača Amazona ili Starbucksa na vidiku", napisala je Lucie Grace.

Neobični muzeji

Independent ističe da Zagreb ima više muzeja po kvadratnom metru od bilo kojeg drugog grada u Europi. Upravo zato preporučuju razgledavanje naših umjetničkih i etnografskih zbirki, ali i nešto osebujnijeg sadržaja koji nude Muzej prekinutih veza, Muzej mamurluka, Muzej iluzija te Muzej čokolade.

Kip bana Josipa Jelačića - 4 Kip bana Josipa Jelačića - 4 (Foto: Getty Images)

Besplatne turističke ture

Ako želite saznati više o povijesti Zagreba, ali i njezinoj sadašnjosti, pridružite se besplatnoj turističkoj turi agencije za obilazak znamenitosti Free Spirit Tours Zagreb. Tura počinje svakoga dana u 11 sati kod konja na Trgu bana Josipa Jelačića, a vodiča ćete prepoznati po narančastom kišobranu u ruci. Iako je tura besplatna, preporučuje se turističkom vodiču ostaviti napojnicu.

Jezero Jarun

Maknite se od gradskog centra i obavezno posjetite jezero Jarun. Ne samo da Jarun nudi mjesto za rekreaciju u svim godišnjim dobima, već ima i dobre barove i kafiće.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Koliko dobro poznajete Zagreb? U 15 brzinskih pitanja testirajte znanje o glavnom gradu

Hrvatska gastronomija

Postoje brojni mali restorančići i bistroi u Tkalčićevoj ulici u kojima možete dobro jesti. Ako želite uživati u autohtonoj hrvatskoj kuhinji, posjetite restoran Stari Fijaker, tvrdi Independent. Ljubiteljima veganske i vegetarijanske prehrane savjetuje se Zrno Bio Bistro. Za posebne prilike tu je Dubravkin Put, a preporuku je dobio i novootvoreni Sopal.

Najbolja kava u gradu

Najbolja kava u gradu, piše Independent, pije se u Quahwi. Ugodna atmosfera i raznovrsna ponuda pića očekuje vas u Botaničaru, a treba posjetiti i skriveni dragulj - kafić A' e na Gornjem gradu. Ljubitelji glazbe, pak, trebali bi svratiti do Kulturnog centra Mesnička i Bacchusa.

Što je sve Lucie Grace preporučila britanskim građanima da rade u Zagrebu, u cijelosti pročitajte na njihovim službenim internetskim stranicama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju