Ljubitelji zelenila, prirode, te uređivanja vrtova i domova, mogli bi doći na svoje u poljskom gradiću Kaliszu. Naime, upravo ondje su lokalne vlasti donijele odluku da će vlasnike nekretnina osloboditi poreza na imovinu pod jednim uvjetom.

Da bi bili izuzeti od obveze plaćanja poreza na nekretnine, vlasnici kuća i stanari zgrada imaju samo jedan jednostavan uvjet: učiniti fasade i krovove zelenima.

Mjera se odnosi na „obične ljude“ i njihove domove, tj. neće vrijediti za one zgrade koje se koriste za obavljanje komercijalnih djelatnosti. Stanovnici također ne smiju imati porezne ili druge javne dugove.

Vrijedit će od početka 2022. godine, a odnosi se na sadnju višegodišnjih biljaka kako bi fasade i krovovi bili duže zeleni. Primjerice, stanari mogu pozeleniti barem jedan zid vinovom lozom ili postaviti tzv. okomiti vrt.

Na taj način grad dobiva prirodne filtere za zrak a stanari zgrada i kuća dobivaju regulatore temperature koji štite od topline i vjetra, upijaju blagu, smanjuju buku…

Urbano zelenilo pomaže u borbi protiv klimatskih promjena, dobro je za poboljšanje kvalitete zraka u gradu a uz to je i ugodno oku. Ako se ovako nastavi, cijeli gradić mogao bi biti prekriven zelenim pokrivačem, uključujući autobusna stajališta i druge javne površine.

Do sada su već poduzeli brojne korake poput sadnje stabala, kupnje rezervoara za skupljanje kišnice, gradnju hotela za kukce u dvorištima škola itd., a ovo je samo nastavak jedne lijepe, zelene priče.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju