Rimsko Carstvo na vrhuncu moći prostiralo se teritorijem Zapadne Azije, Sjeverne Afrike i velikog dijela Europe, posebno predjelu oko Sredozemnog mora. U to vrijeme Rimljani su imali najjaču vojsku na svijetu i to je bio temelj njihove moći. Carstvo je ostavilo dubok utjecaj na modernu kulturu, zakonodavstvo, arhitekturu, umjetnost i znanost. Vodimo vas kroz gradove koji su bili temelj Carstva u kojima ćete se najlakše približiti duhu Antičkog Rima.

Rim

Danas glavni grad Italije bio je i glavni grad antičkog Carstva. Njegov je utjecaj bio golem i rastao je kako je rasla moć Rimskog Carstva. Više od 1000 godina Rim je smatran najjačim i najvažnijim gradom na svijetu. Njegov geografski položaj, blizina rijeke Tiber i blizina Mediterana uvelike je pridonio njegovoj važnosti. Bio je središte vlasti, društva i zabave. U modernom Rimu nabasat ćete na brojne podsjetnike iz tog veličanstvenog doba. Najpoznatiji od njih vjerojatno je upravo Koloseum, a uz njega tu su i Panteon i rimski Forum.

Efez

Efez je bio važno trgovačko središte i iako je riječ o grčkom gradu, poklonjen je Rimskom Carstvu te je bio glavni grad Azijske provincije. U to vrijeme u gradu je živjelo oko 250 000 ljudi te je bio važno središte kršćanstva. Efez je danas turski grad u kojem možete osjetiti duh Starog Rima.

Kartaga

Rimljani su zauzeli Kartagu tijekom Punskih ratova koja je sravnjena sa zemljom a potom ponovno izgrađena zbog svojeg geopolitičkog smještaja. Nalazila se na prostoru današnjeg Tunisa a posjetitelji mogu razgledati ostatke amfiteatra, termi i brojnih rimskih vila.

Aleksandrija

Ovaj je grad smatran intelektualnom prijestolnicom Carstva. Znanstvenici, matematičari i filozofi grupirali su se u ovom, tada drugom najvećem gradu. Još od vremena starog Egipta to je bio intelektualno najnapredniji predio svijeta. Ostaci veličanstvene knjižnice još uvijek svjedoče brojnim posjetiteljima o tome koliko su tamo nastala znanja zadužila današnji svijet.

Konstantinopol

Glavni grad Rimskog carstva na istoku bio je dio i Puta svile i Puta začina i iznimno važno trgovačko središte. Grad je zamišljen kao „novi Rim“ a zbog svojeg geopolitičkog značaja ubrzo je postao vrlo bogat i moćan grad. Naposljetku je vladar Konstantinopola postao vladar cijelog Carstva. na prostoru starog Konstantinopola danas je Istanbul, veličanstveni gospodarski i kulturni centar Turske koji obiluje spomenicima iz zlatnog doba Rimskog Carstva.

Zašto su Rimljani jeli ležeći? Neobične (i šokantne) činjenice o ludim bakanalijama +0 Rim

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju