Predgrađe litavskog grada Kaunasa postalo je mala turistička atrakcija. Ovdje je, naime, izgrađen poslovni centar s uredima banka i drugih srodnih djelatnosti koji ima neobičan izgled, a koji je počeo privlačiti znatiželjnike iz različitih dijelova najveće zemlje Baltika, ali i njezine posjetitelje iz ostatka svijeta.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Trebalo im je "samo" 15 godina da je završe: Najviša stambena zgrada u Europskoj uniji

Da bi proslavili i obilježili ulazak Litve u Europsku uniju 2004. godine, odlučeno je kako će biti izgrađena poslovna zgrada u ekonomskom centru zemlje u obliku novčanice tadašnje službene valute – litavskog litasa.

Arhitektu Rimasu Adomaitisu svidio se elegantan prizor s novčanice od 1000 litavskih litasa koji datira iz 1924. godine. Da bi je iskoristio za izgled svoje zgrade morao je tražiti posebno dopuštenje Litavske središnje banke.

Slika nije dostupna Zanimljivosti 138 metara visoka! Znate li gdje se nalazi najveća okrugla zgrada na svijetu?

Osmislio je deseterokatnicu po imenu Office Center 1000 čija se fasada sastoji od 4500 staklenih ploča koje zajedno tvore novčanicu od 1000 litavski litasa.

Zgrada je dovršena 2008. godine, odnosno sedam godina prije nego što je litavski litas i službeno prestao biti u upotrebi te je zamijenjen eurom.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju