Glavni grad Portugala jedno je od najpopularnijih odredišta u Europi i turisti iz cijelog svijeta rado ga posjećuju. Iako su ga otkrili nešto kasnije nego Barcelonu ili Pariz, zadnjih godina „nepoznati“ Lisabon potpuno je nestao, te za njega znaju svi. Uz glavni grad, popularan je i Porto, a mi vas pozivamo da posjetite neki od sljedećih manje poznatih, ali predivnih portugalskih gradova!

Obidos

Broji nešto više od 3 tisuće duša, a stvar koja u njemu svakako najviše oduševljava je dvorac i famozne zidine s kojih puca beskonačni pogled. Kralj Dinis u 13. stoljeću poklonio je grad svojoj ženi, kraljici Isabel – kao svadbeni poklon. Uz dvorac i zidine, posjetitelje privlače i događaji poput Međunarodnog festivala čokolade i Sajma srednjovjekovne tržnice. Udaljen je tek sat vremena vožnje iz Lisabona, tako da je jednodnevni izlet ovdje – sjajna ideja.

Lamego

Nalazi se u srcu doline Douro, gdje većina turista koji stignu u Porto, ide u vinske degustacije. Vino je ovdje dosita jedna od glavnih privlačnosti, a posebno pjenušavo vino Raposeira. Uz vino, svakako valja posjetiti baroknu crkvu Nossa Senhora dos Remedios gdje dolaze mnogi hodočasnici. I sam grad je čaroban, s nogo povijesnih svetišta ali i umjetničkim muzejem smještenim u palaču iz 18. stoljeća.

Costa Nova

U blizini Aveira, jednog od najromantičnijih portugalskih obalnih gradova, nalazi se Costa Nova. Iako nema kanale i brodove poput Aveira, ovo staro ribarsko selo itekako privlači posjetitelje. Plaže su prepune koliba raznih boja, a česti posjetitelji ovog mjesta su i zaljubljenici u surfanje. S obzirom na položaj, budite uvjereni kako ćete ovdje doživjeti jedinstveno iskustvo, a usput se i sjajno najesti morskih plodova...

Monsaraz

Iako većina turista u regiji Alentejo posjećuje grad Evora, vi se zaputite i do Monsaraza sat vremena istočno. Svi oni koji traže vrhunsko vino i ulje iz okolnih maslinika i vinograda, neće pogriješiti dolaskom ovdje. Također, tko želi doživjeti dašak povijesti, može prošetati do dvorca koji se nalazi na kraju sela, mada je Monsaraz prije svega maleno, slatko mjesto u kojem ćete doseći nirvanu.

Talasnal

Ovo selo jedan je od najboljih primjera sela kakva su postojala nekad. Stari seoski kameni zidovi neprestano se kupaju u sunčevoj svjetlosti, a okolna šuma donosi dozu mističnosti. Šetnja gradom je i više nego ugodna, a taman ćete naići na dovoljan broj trgovina da si nešto uzmete za uspomenu, kao i restorana u kojima ćete pojesti nešto slasno.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju