Sočna marinirana svinjetina između dvije kriške kruha sendvič je na koji su Portugalci osobito ponosni. Njezino veličanstvo street fooda – bifana, priprema se diljem zemlje, a toliko je omiljena da je i popularni lanac osmislio svoju inačicu McBifane.

Nepretenciozan sendvič možete naći na svakom koraku, a na nekim mjestima, van turističkih ruta nađe se i za manje od 15 kuna. U čemu je tajna popularnosti? Prvenstveno marinadi koja omekša meso i pruža finu aromu od češnjaka, bijelog vina i začina.

Od Porta do Lisabona pronaći ćete brojne inačice pa se tako na sjeveru zemlje u receptu za bifanu može naći pivo i passata, a južnjaci će se češće držati bijelog vina. Razlike se vide i u načinu na koje se meso reže pa tako možete isprobati bifanu s cijelim svinjskim odrescima, dok se drugdje režu na sitnije komadiće.

Sastojci za bifanu:

300 g svinjskih odrezaka (4 tanka komada)

Marinada:

  • 1 žličica slatke paprike
  • 1/2 žličice pahuljica čilija
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 lovorova lista
  • 200 ml suhog bijelog vina
  • sol i crni papar po ukusu

Za prženje:

  • 2 žlice masti
  • 2 žlice maslaca
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Posluživanje:
  • 4 peciva
  • senf

Priprema bifane:

  1. Češnjak zgnječite nožem. Lagano istucite odreske s obje strane. Posolite ih i popaprite pa pomiješajte sastojke za marinadu i utrljajte je u meso. Posudu s mesom pokrijte prozirnom folijom i stavite je u hladnjak na najmanje 4 sata ili najbolje preko noći.
  2. Stavite tavu na srednju vatru i dodajte masnoću: mast, maslac i maslinovo ulje. Kada se zagrije, otresite višak marinade u posudu i stavite meso u tavu. Može se činiti da je masnoće previše, ali ne brinite, ideja je da se svinjetina polako 'konfitira' umjesto prži kao klasični odrezak.
  3. Nakon što se pojave mjehurići (5-8 minuta) okrenite svinjetinu i dodajte u tavu marinadu, uključujući i češnjeve češnjaka.
  4. Povremeno promiješajte i okrećite svinjetinu dok češnjak ne omekša toliko da ga možete lako zgnječiti vilicom u pire. Za to vrijeme tostirajte kruh.
  5. Obje strane kruha premažite sočnim umakom od svinjetine pa dodajte odrezak. Poslužite ga sa senfom.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju